Huisartsenpost Oss alleen nog in het weekend open door personeelstekort - Omroep Brabant

Huisartsenpost Oss alleen nog in het weekend open door personeelstekort

25 oktober 2022 om 16:58 • Aangepast 26 oktober 2022 om 15:36
nl
Huisartsenposten Oost-Brabant blijft kampen met een tekort aan personeel. Daardoor is de huisartsenpost in Oss alleen nog in het weekend open en gaat die in Hedel helemaal dicht. "Het lukt niet om aan meer mensen te komen."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Een huisartsenpost is bedoeld voor spoedzorg buiten de openingstijden van gewone huisartsenpraktijken. Volgens Harrie Geboers, bestuurder van Huisartsenposten Oost-Brabant, is het tekort vooral nijpend bij het aantal medewerkers dat de telefonische triage afhandelt. Zij bepalen hoe dringend de hulpvraag voor een patiënt is.

“Het huidige aantal telefoontjes is genoeg voor 50 voltijdsbanen. We krijgen op dit moment zo rond de 35 plekken gevuld. Dat is te weinig om alle diensten naar behoren in te vullen. We hebben gepuzzeld en gepuzzeld. We hebben alles ingezet om meer mensen binnen te krijgen, maar dat is op dit moment niet te doen. Om de kwaliteit en veiligheid van onze spoedzorg te garanderen, moesten wij deze maatregelen nemen.”

"We worden te vaak gebeld met zorgvragen die geen spoed hebben."

Verder geeft de organisatie toe dat er een antwoord gevonden moet worden op steeds maar toenemende druk op de mensen die telefoontjes moeten beoordelen.

"Zaterdag- en zondagmiddag wordt er altijd veel meer gebeld. We worden te vaak gebeld met zorgvragen die geen spoed hebben en die niet bij ons thuishoren. Het is niet flauw bedoeld, maar als Max Verstappen aan het racen is of het Nederlands elftal speelt, valt de telefoon stil. We snappen dat wel, maar een heel groot percentage van de spoedgevallen waarmee wij werken, gaat niet om bijvoorbeeld hartinfarcten waar je meteen een ambulance op moet afsturen."

Volgens Geboers bellen mensen vaak voor onderwerpen waar geen haast bij is. "Voordat ze ons bellen, zouden patiënten even kunnen afwachten. We adviseren dus met klem om alleen te bellen als je echt een spoedvraag hebt en niet een vraag over muggenbulten, pijntjes of het uitspuiten van je oren. Voor dat soort vragen bel je je huisarts.”

Patiënten kunnen voorlopig terecht bij de post van ziekenhuis Bernhoven in Uden of het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De komende maanden hoopt Huisartsenposten Oost-Brabant meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst en de vooruitzichten voor de vestigingen in Oss en Hedel.

LEES OOK: Huisartsenpost in Oss deze week dicht door corona-uitval bij personeel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone