Guus-concert in legendarische zaal: 'Deze keer maar niet met bier gooien'

28 oktober 2022 om 20:00 • Aangepast 8 november 2022 om 12:51
nl
Brabanders in New York vinden het vreemd, maar ook keileuk dat Guus Meeuwis optreedt in de Amerikaanse stad. Casper Verhoofstad uit Sprang-Capelle en Mirjam van Esch uit Schijndel werken zo’n zes jaar bij Google in de VS en weten alles over de oorspronkelijk Nederlandse wijk waar de Webster Hall staat. Cas Heim uit Waalwijk is in New York de muziekindustrie aan het ontdekken en is ook in de geschiedenis van de zaal gedoken.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Cas is nu een paar maanden in New York. Na zijn afstuderen aan het conservatorium is hij in de Amerikaanse stad de ‘muziekscene’ aan het bestuderen. “Ik volg lessen bij allerlei muzikanten die mij inspireren.”

"In het begin werden in de Webster Hall gemaskerde ballen gehouden.”

En tussen al die inspirerende artiesten staat nu opeens Guus Meeuwis. “Ik was ook verrast. Vorige week vrijdag was ik nog in de Webster Hall en toen zag ik Guus Meeuwis in de programmering staan. Dat vond ik wel heel erg grappig.”

Cas is ook in de geschiedenis van de Webster Hall gedoken. “Het is een heel bijzondere plek. De zaal is gebouwd in 1886 en daarna een aantal keer afgebrand. In het begin werden er gemaskerde ballen gehouden.” Maar dat veranderde halverwege de twintigste eeuw.

“Toen zijn ze begonnen met concerten en is er ook een opnamestudio geopend. Zo hebben Frank Sinatra en Elvis Presley hier een plaat opgenomen en pianist Bill Evans heeft hier een plaat gemaakt waarvoor hij een Grammy kreeg.” In 2017 werd de Webster Hall verkocht, ging het dicht voor een grote renovatie en in 2019 werd het heropend met een concert van Jay-Z.

“New York was ooit New Amsterdam en dat zie je ook overal in de stad."

Casper Verhoofstad woont al zes jaar in NYC en Mirjam van Esch sinds de zomer. Beiden hebben een leidinggevende functie bij Google. Als locals kennen ze de buurt waar de concertzaal staat.

East Village heeft een echte Nederlandse geschiedenis weet Casper. “Halverwege de zeventiende eeuw werd Nederlander Peter Stuyvesant gouverneur van dit gebied. Over de jaren heen heeft hij dat verkocht aan immigranten die naar New York zijn verhuisd. Hij verkocht het voornamelijk aan Oost-Europese landen zoals Polen en Oekraïne.”

Het werd daardoor een echte arbeiderswijk en dat resulteert tot op de dag van vandaag in een mengelmoes van culturen die bij elkaar wonen. “Ik maak vaak de grap dat New York eigenlijk gewoon Nederlands is”, lacht Casper. “Het was natuurlijk ooit New Amsterdam en dat zie je ook overal in de stad. Wall Street en Brooklyn verwijzen bijvoorbeeld naar Waalstraat en Breukelen.”

"Wat bravoure betreft, past Guus Meeuwis hier zeker.”

De Webster Hall is vanaf dit weekend ook een klein beetje Nederlands. Ooit stonden er Eric Clapton, Guns N' Roses, KISS, Prince, Metallica, Sting, Tina Turner en U2. De grote vraag is dan: past Guus Meeuwis in deze zaal? Cas lacht even: “Ik moest eraan wennen. Maar ik denk dat hij een grote status heeft ontwikkeld als artiest. Dus wat bravoure betreft, past hij hier zeker.”

“Ik vind van wel”, zegt Casper meteen. Hij heeft dan ook deze week nog twee kaartjes gekocht voor het concert. “Alleen denk ik niet dat ik in deze zaal met een biertje kan gooien zoals bij andere concerten van Guus Meeuwis.” Hij is vooral benieuwd wie er naar het concert gaan. “Zijn dat Nederlanders of expats? En kan ik hier dan nog vrienden maken? Ik kijk er enorm naar uit.”

Mirjam vindt dat Guus Meeuwis in de Webster Hall past omdat iedereen hier past. “Dit is een heel Internationale stad. Hier worden zeshonderd talen gesproken, dus iedereen past hier. En dat vind ik zo leuk aan New York.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.