Zo wonen 450 vluchtelingen van Ter Apel komende maanden op Landgoed Velder

31 oktober 2022 om 21:56 • Aangepast 8 november 2022 om 14:11
nl
In 99 woonunits op Landgoed Velder vangt Boxtel van 1 november tot half februari een grote groep vluchtelingen uit Ter Apel op. Het Landgoed is ingericht voor de komst van maximaal 450 asielzoekers. “Wij richten ons vooral op gezinnen, want die kunnen wij het meeste bieden. Ze krijgen wat ze nodig hebben, maar het is niet echt luxe hier", zegt projectleider Inez van Gils terwijl ze over het enorme terrein loopt.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Vrijwilligers zijn druk bezig om meubels en accessoires bij de woonunits naar binnen te sjouwen. Daarmee is de eerste helft van de opvang klaar. Dat moet ook wel, want de eerste vluchtelingen uit Ter Apel staan een dag later, dinsdag 1 november, op de stoep. “Sinds mijn pensioen begin dit jaar wil ik mensen helpen. Ik ben altijd arts geweest, dus dat zit in mij. Op deze plek is mijn hulp heel hard nodig”, zegt vrijwilliger Eric Ticheler (64) uit Boxtel.

Hij heeft onder meer geholpen bij het in elkaar zetten van de bedden, het opmaken ervan en het inrichten van de woonunit met een locker, tafel en stoelen. Het is aanpoten, want binnen twee weken moest Velder worden omgebouwd tot opvanglocatie.

Eric Ticheler (64) helpt als vrijwilligers bij de opvang op Landgoed Velder (foto: Megan Hanegraaf).
Eric Ticheler (64) helpt als vrijwilligers bij de opvang op Landgoed Velder (foto: Megan Hanegraaf).

“Het terrein wordt meestal gebruikt voor festivals of evenementen. Pas na afloop van het laatste festival Elektrum, half oktober, konden wij beginnen met opbouwen”, zegt projectleider Inez van Gils. Al 45 woonunits staan klaar voor de eerste 150 vluchtelingen die dinsdag arriveren. De andere helft moet voor het eind van de week klaar zijn.

“De crisisopvang is geen luxe plek.”

Het idee om de vluchtelingen op te vangen in losse woonunits, kwam niet van Boxtel zelf. De gemeente deed inspiratie op bij de gemeente Maashorst. “Wij hebben daar gekeken en hebben hun aanpak grotendeels overgenomen en aangepast waar nodig. De asielzoekers zitten in een crisisopvang tot ze horen of ze in Nederland mogen blijven. In de tussentijd willen wij hen een fijne plek en privacy bieden", zegt Van Gils.

Een eigen woonunit in plaats van een grote tent is fijn, maar zeker geen luxe. De vluchtelingen merken er ook niets van dat ze tijdelijk op een Landgoed gaan wonen. "Het moet aangenaam zijn, maar verder hebben we het heel sober en praktisch ingericht", legt van Gils uit. "Ze wonen hier maar tijdelijk en de crisisopvang is geen luxe plek."

“Dat elk gezin een eigen plek heeft, is ook fijn voor de buurt.”

Per woonunit kan één gezin met vijf personen wonen. Er staan twee stapelbedden en één eenpersoonsbed, een ijzeren lockerkast en een tafel met plastic stoelen. Ze hebben er hun eigen plekje om te slapen en overdag te verblijven.

"Dat elk gezin een eigen plek heeft, is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor de buurt", zegt vrijwilliger Eric die zelf in Boxtel woont. Veel buurtbewoners waren in eerste instantie niet blij met de komst van de asielzoekers. Toen ze hoorden over de inrichting met woonunits, waren velen al gerustgesteld. "We hebben veel gesproken met buurtbewoners over hun zorgen. Buurtbewoners die zich eerst zorgen maakten, zijn nu zelfs vrijwilliger geworden", vertelt Van Gils.

De bewoners krijgen wat ze nodig hebben zoals onderdak en sanitaire voorzieningen. Ook zijn er dagprogramma's met activiteiten. Ze kunnen de taal leren, sporten en de natuur in om bijvoorbeeld bomen te planten. Terwijl Eric de laatste bedden opmaakt, vertelt hij: "Naast het inrichten van deze plek, wil ik de asielzoekers op een andere manier helpen. Het lijkt mij leuk om hen bijvoorbeeld te leren koken hier. Zo krijgen we letterlijk een kijkje in elkaars keuken."

“Op het Landgoed kunnen we mensen op een humane manier opvangen.”

In heel de provincie worden komende maanden vluchtelingen uit Ter Apel opgevangen met als doel om het Groningse aanmeldcentrum te ontlasten. Boxtel vangt in vergelijking met de meeste gemeenten een erg grote groep vluchtelingen op. “Veel gemeenten hebben de opdracht van het Rijk gekregen. Op dit Landgoed hebben we de ruimte om veel mensen op een humane manier op te vangen. Dus dan doen wij dat”, zegt de projectleider.

De gezamenlijke ruimte waar bewoners van de crisisopvang kunnen eten (foto: Megan Hanegraaf).
De gezamenlijke ruimte waar bewoners van de crisisopvang kunnen eten (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.