Hein Augustijn bezingt de streektaal: het gevoel 'Van hier'

28 oktober 2022 om 18:51 • Aangepast 8 november 2022 om 14:13
nl
'Van hier', zo heet de fonkelnieuwe cd van Hein Augustijn uit Den Bosch. In de taal van zijn jeugd in de Kempen bezingt hij zijn jeugd. Maar het is niet zomaar de zoveelste nostalgische Brabantse dialectplaat. Augusteijn nodigde ook zangers met andere dialecten uit om een couplet in van zijn nummer te zingen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het gevoel 'van hier' en de taal die daarbij hoort, zijn volgens hem universeel. Zo klinkt tussen het vertrouwde Brabants van Augusteijn ook het dialect van Limburg, Drenthe en de Achterhoek. Zondag vertelt hij over dit bijzondere project in het praatprogramma KRAAK van Omroep Brabant.

De Brabantse inbreng blijft wel groot, want Augusteijn haalde er ook Gerard van Maasakkers bij. Maar Jelske Wilmer uit Limburg, Leon Moorman uit Drenthe en Hans Keuper uit de Achterhoek, zijn allemaal mensen die voelen dat ze hun emoties beter kunnen uiten in hun streektaal.

Augusteijn groeide op in Biest-Houtakker in de Kempen. Hij vertrok naar Utrecht om te studeren, waar hij 20 jaar woonde. Maar zijn liefde voor de Brabantse taal was niet meer uit te vlakken.

Op een regenachtige dag, moe na een dag werk, hoorde hij op het station een meisje over de telefoon met iemand spreken. In het Brabants. Hij voelde hoe hij daarvan opknapte. Die zachte g in Utrecht inspireerde hem tot het liedje 'Meisje met een zachte G'. En die zachte g hoort hij tegenwoordig weer vaak genoeg, want sinds een tijdje woont hij met zijn gezin in Den Bosch.

Verder in KRAAK:
Oud-wethouder John Frenken uit Son en Breugel vertelt waarom hij het Brabantse lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas in Brabant wil worden. Ambities genoeg. Frenken gaat ervan uit dat zijn partij bij de verkiezingen van volgend jaar 10 Statenzetels wint.

Sander Verdiesen uit Eindhoven bedacht en maakte een rugzak-camera voor de 'hulp-rat', die bij aardbevingen of andere rampen mensen kan opsporen.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!