Grote opknapbeurt voor Haringvlietbrug: hinder voor schepen en verkeer A29

28 oktober 2022 om 12:00 • Aangepast 8 november 2022 om 14:13
nl
Scheepvaartverkeer heeft volgend jaar langdurig hinder van de renovatie van de Haringvlietbrug over het Haringvliet en het Hollands Diep. Schepen die hoger zijn dan dertien meter moeten zeker tot in het najaar van 2023 omvaren. In juni en juli is de brug ook afgesloten voor het wegverkeer, meldt Rijkswaterstaat.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De Haringvlietbrug krijgt een nieuwe brugklep. Dat is het beweegbare deel dat wordt gebruikt om schepen door te laten. Daarvoor moeten ook de aandrijfmechanismen worden vervangen.

Vanaf 1 januari zijn vijftig mensen samen 2000 uur per week aan het lassen om de nieuwe brugklep in de zomer van 2023 te kunnen plaatsen. Als de hele renovatie klaar is, wordt de brug niet meer ter plaatse bediend, maar vanuit het bedieningsgebouw bij de Volkeraksluizen.

Zeer intensief gebruik
De Haringvlietbrug is onderdeel van de snelweg A29 en verbindt de Hoeksche Waard met Goeree-Overflakkee en de provincie Brabant. De brug is in 1964 geopend en volgens Rijkswaterstaat is hij nu helemaal versleten.

Per dag rijden ongeveer 66.000 voertuigen over de brug, die ruim een kilometer lang is. Dat wegverkeer wordt ook steeds zwaarder.

Enkele jaren geleden bleek al dat de brug last heeft van slijtage. In 2021 werd hij al onder handen genomen, omdat er problemen waren met de steunbalken onder het wegdek. De maximumsnelheid werd toen verlaagd en de rijbanen op de brug werden versmald.

Omvaren
Op 1 januari bereikt de brug het einde van de technische levensduur en wordt hij niet meer bediend. Grotere schepen moeten vanaf die datum omvaren via het Spui, de Oude Maas en de Dordtsche Kil. Of een omweg nemen via de Goereese Sluis en de Noordzee. Dat gaat de scheepvaart veel extra tijd kosten.

LEES OOK: Haringvlietbrug weer helemaal open na spoedreparatie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!