Na 4 maanden verdwijnen de deelscooters en -fietsen alweer uit Roosendaal

3 november 2022 om 12:40 • Aangepast 4 november 2022 om 11:26
nl
De groene deelscooters en -fietsen van Go Sharing zijn vertrokken uit Roosendaal. Van de ene op de andere dag waren de deelvoertuigen verdwenen. Want Go Sharing gaat in ‘winterslaap’ zoals de aanbieder het noemt. Maar of deelscooters en -fietsen na de winter terugkeren in het straatbeeld, is nog de vraag.
Profielfoto van Anne van EgeraatProfielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door
Anne van Egeraat & ZuidWest TV

Het vertrek van Go Sharing kent meerdere redenen. “Het viel ons de afgelopen maanden op dat er in Roosendaal minder gebruik wordt gemaakt van de deelvoertuigen dan in andere steden. Een eigen auto blijft populairder dan deelvervoer”, legt een woordvoerder van de organisatie uit. “Daarbij zijn veel scooters en fietsen kapot gemaakt, of zelfs in brand gestoken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Toch een vrij opvallend besluit, omdat halverwege oktober Go Sharing meldde dat er volop gebruik werd gemaakt van de scooters en fietsen. Roosendalers zouden in de eerste 14 weken twee keer de wereld rond zijn gereden. Maar dat bleek kennelijk niet genoeg. Dus is de beslissing gemaakt om alle voertuigen uit de stad te halen.

"Het is te betreuren dat, door een combinatie van factoren, de organisatie deze stap moet zetten."

Dat is erg jammer, vindt wethouder Sanneke Vermeulen. “Go Sharing droeg echt een steentje bij aan een duurzamer gebruik van elektrische scooters en fietsen”, laat ze in een reactie weten. Of er een nieuwe vorm van deelvervoer in Roosendaal terugkomt, is nog niet bekend. “We zijn groot voorstander van duurzame deelmobiliteit. We hopen dus dat het in de toekomst nog terug gaat keren. Het is te betreuren dat door een combinatie van factoren, zoals vandalisme en achterblijvend gebruik, de organisatie deze stap moet zetten.”

"Het is verschrikkelijk dat mensen zo omgaan met gedeelde spullen."

"Vandalisme is onacceptabel", vervolgt Vermeulen. “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen zo omgaan met gedeelde spullen.” Ook Go Sharing betreurt het vele vandalisme. “Een hele kleine groep verpest het nu voor de grote groep die er wel graag gebruik van maakt, dat is zonde.” Zowel de gemeente als Go Sharing wijzen erop dat het terugtrekken gebeurt in meerdere steden, zoals Almelo, en niet alleen in Roosendaal.

Ook in Bergen op Zoom bestaat de kans dat de deelscooters en -fietsen verdwijnen, maar daarover is nog geen definitief besluit genomen. “Die gesprekken zijn we nog aan het voeren”, sluit de woordvoerder af.

LEES OOK: '

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!