Boy is de jongste burgemeester van Nederland, maar niet de jongste ooit - Omroep Brabant

Boy is de jongste burgemeester van Nederland, maar niet de jongste ooit

4 november 2022 om 12:47 • Aangepast 14 november 2022 om 15:18
nl
Boy Scholtze (31) is vanaf half december de jongste burgemeester van Nederland. Hij wordt dan burgemeester van Drimmelen en is de eerste burgemeester die in de jaren negentig is geboren. Op 30 mei 1991 om precies te zijn.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De jongste burgemeester krijgt de Rode Lantaarn, de trofee voor de jongste burgemeester van Nederland. Dat is nu nog Magda Jansen van de gemeente Woudenberg, zij is 34 lentes jong. En zij zal de lantaarn na medio december, als Scholte wordt geïnstalleerd als burgemeester, naar de gemeente Drimmelen brengen.

Wachten op privacy instellingen...

Scholtze is met zijn 31 jaar niet de allerjongste burgemeester in de geschiedenis van Brabant. Ryan Palmen werd in 2010 burgemeester van Hilvarenbeek op zijn 31ste, hij was toen net een paar maanden jonger dan Scholtze bij zijn installatie is.

Maar de absolute koploper is Ton Rombouts, die het meest bekend werd als burgemeester van Den Bosch. Die begon in 1979 op 28-jarige leeftijd als burgemeester in Wouw.

In lang vervlogen tijden was Dingeman Smits burgemeester van ’s Gravenmoer. Hij was pas 25 en daarmee de allerjongste burgemeester ooit, maar dat was rond 1910 wel vaker het geval in Nederland.

Jongste burgemeester van Brabant naar leeftijd bij installatie:

Jan van maasakkers ontbreekt in bovenstaand overzicht, hij was 28 in 1974, toen hij benoemd werd als burgemeester van Terheijden.

In Nederland mag een burgemeester tot zijn of haar zeventigste in functie blijven. Voor een waarnemend burgemeesters geldt geen maximumleeftijd.

LEES OOK: Jongste burgemeester van het land zetelt vanaf december in Drimmelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone