Marij is een gouden vrijwilliger in de zorg: 'Ik wil hun dag goed maken' - Omroep Brabant

Marij is een gouden vrijwilliger in de zorg: 'Ik wil hun dag goed maken'

5 december 2022 om 19:00 • Aangepast 6 december 2022 om 08:43
nl
Er zijn flink wat handen te kort in de zorg. En dus springt Marij Beijer uit Leende bij waar ze maar kan. Ze is al een tijdje met pensioen, maar nog iedere dag komt ze helpen in zorgcentrum Leenderhof. Daarom is Marij genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Imke van de Laar

Stemmen op Marij of meer lezen over de andere genomineerden kan op onze speciale stempagina.

Spelend op haar accordeon loopt Marij het grand café van zorgcentrum Leenderhof binnen. De bewoners beginnen meteen mee te deinen op de muziek. "Gezellig hè," roept een oudere meneer enthousiast.

"Ik wil graag een glimlach op de gezichten van de mensen toveren."

Marij komt iedere week muziek maken voor en met de bewoners van Leenderhof. Maar ze doet nog veel meer. "Ik kom ook iedere dag koffie drinken en een praatje maken met de mensen." En altijd is haar hond Kaatje bij haar. "Die heeft zelfs haar eigen vrijwilligersbadge gekregen," zegt Marij lachend.

Marij is sinds begin dit jaar met pensioen. Maar nog iedere dag is ze in Leenderhof te vinden. Een gouden vrijwilliger dus. Glunderend vertelt ze: "Ik heb hier 25 jaar gewerkt, het is mijn tweede huis. Dus ik kom hier heel graag. En alles wat ze me vragen dat doe ik. Ik wil graag een glimlach op de gezichten van de mensen toveren."

"Ik vind het belangrijk dat mensen hun dieren mee kunnen nemen als ze naar een verzorgingshuis gaan."

Marij zorgt niet alleen voor de bewoners van Leenderhof. Ook de dieren kunnen op haar rekenen. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen hun dieren mee kunnen nemen als ze naar een verzorgingshuis of aanleunwoning gaan," legt Marij uit terwijl ze kattenbrokjes in een bakje schudt. "Ze moeten al zoveel achterlaten en die dieren zijn vaak heel belangrijk voor hen. Ik verzorg ze daarom elke dag. Ik geef ze eten en maak de kattenbakken schoon. Ik zie dat mensen ervan genieten."

En alsof dat nog niet genoeg is rijdt Marij sinds kort rond in een tuktuk. Daarmee trakteert ze de bewoners op leuke uitjes in de buurt. Meneer Van Heeswijk stapt bij haar in. Hij vertelt enthousiast: "We gaan bijvoorbeeld naar het dorp om een ijsje te eten of naar het kapelletje. Het is heerlijk, je bent ineens weer mobiel. Dat Marij hier haar tijd en energie aan spendeert is geweldig."

Marij hoort het bescheiden aan vanachter het stuur van de tuktuk. "Als ik de mensen zie genieten dan denk ik: ik heb hun dag weer goed gemaakt. En dat maakt mijn dag weer goed!"

LEES OOK: Wie wordt de Brabander van het Jaar 2022? Dit zijn de genomineerden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.