Seks op hogere leeftijd in taboesfeer, uroloog schrijft er een boek over - Omroep Brabant

Seks op hogere leeftijd in taboesfeer, uroloog schrijft er een boek over

6 november 2022 om 16:30 • Aangepast 14 november 2022 om 16:14
nl
Er zit een taboe op seks op hogere leeftijd. Om die reden heeft uroloog Rob Schipper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis 'een seksueel voorlichtingsboek voor 50-plussers geschreven'. Zondag legde hij in praatprogramma KRAAK. uit waar het taboe in zit.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Het boek heeft de prikkelende titel 'De beste seks heb je na je 50ste'. In kleine letters staat er wel het onderschrift bij 'maar je moet er wel iets voor doen'.

"Mensen die op hoge leeftijd seksueel actief zijn, zijn aantoonbaar gezonder, fitter en worden ouder", zegt de Bossche uroloog serieus maar met een twinkeling in de ogen. "Op hogere leeftijd weten vrouwen beter wat ze fijn vinden en durven ze dat ook te zeggen", verklaart de auteur één van de redenen waardoor seks op oudere leeftijd beter is. Een andere reden is 'dat mannen minder haantjesgedrag vertonen zodra ze ouder worden en meer oog hebben voor de wensen van hun partner'.

"Jongeren krijgen braakneigingen bij het idee dat ouderen seks hebben."

Dat ouder worden gaat vanzelf. Die betere seks niet. "Je moet er over praten. Praten over wat je wil, waar je onzeker over bent."

Met praten alleen kom je er niet. "Je moet aan lichaam werken", zegt Schippers. "Dat betekent bewegen, gezond eten, genoeg slapen, niet roken en niet teveel alcohol drinken."

Jongeren vinden het vaak een vies idee dat ouderen nog seks hebben. "De onderdrukte braakneigingen worden gemaakt door jeugdigen zodra het over seks bij ouderen gaat. Het gaat dan vaak over 'vieze oude mannetjes'. Oudere vrouwen die seksueel actief zijn, bestaan niet. Ooit van een vies oud vrouwtje gehoord?", grapt de auteur van het boek.

"De beleving van het orgasme is gelijk voor mannen en vrouwen."

Dan heeft de uroloog nog wat feitjes om aan te tonen hoe weinig we van seks en ons eigen lichaam weten. "Wist je dat mannen beter weten dan vrouwen waar de clitoris zit? 30 procent van de mannen kan hier antwoord op geven en maar 25 procent van de vrouwen."

"De beleving van het orgasme is voor vrouwen en mannen gelijk", strooit Schipper het volgende weetje over tafel. "We hebben beschrijvingen laten lezen over het bereiken van het hoogtepunt en vroegen of dit over een man of een vrouw ging. De deelnemers wisten het niet of gokten maar wat. Dit betekent dat het door mannen en vrouwen hetzelfde ervaren wordt."

"Seksloos door het leven gaan is niet erg zolang de ander behoefte ook niet heeft."

Dan volgt nog een geruststelling voor mensen die seksloos door het leven gaan. "1 tot 1,5 procent van de volwassenen heeft geen behoefte aan seks. Dat is niet erg zolang een eventuele partner dit ook niet erg vindt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone