Acht jaar na de MH17-ramp komt vandaag de uitspraak

16 november 2022 om 20:05 • Aangepast 24 november 2022 om 13:28
nl
Na jaren van onderzoek en juridische procedures is donderdag de uitspraak in het MH17-proces. Tegen de vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne, ruim acht jaar geleden, is een levenslange gevangenisstraf geëist. Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder hen 50 Brabanders.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur. Vanwege overboeking en omdat passagiers met een transfer later bij de gate op Schiphol aankwamen, vertrok de vlucht 13 minuten later dan gepland. Rond 15.40 uur Oekraïense tijd, drie uur na vertrek, wordt MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Wat is onderzocht?
Omdat er zoveel Nederlandse slachtoffers zijn, krijgt Nederland de leiding van het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Uit het onderzoek bleek dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte uit de lucht werd geschoten door een raket van het type BUK. De onderzoeksraad kijkt alleen naar de veiligheid van de luchtvaart en doet geen uitspraken over schuld of aansprakelijkheid.

Op 7 augustus 2014 is op verzoek van Nederland, Australië, België en Oekraïne een Joint Investigations Team (JIT) opgezet. Het uiteindelijke doel van het JIT is het opsporen en vervolgen van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het vliegtuig.

'Onomstotelijk bewezen'
Na jaren onderzoek zegt het JIT onomstotelijk bewijs te hebben dat vlucht MH17 inderdaad is neergeschoten door een BUK-raket. Volgens de onderzoekers zijn de raket en het bijbehorende lanceersysteem aangevoerd vanuit Rusland. Zij baseren zich op afgetapte telefoongesprekken, getuigenverklaringen, video’s en foto’s van het transport. Volgens Rusland klopt dat niet. Overigens erkennen de Russen het gerechtshof in Nederland sowieso niet.

Op 19 juni 2019 maakte het JIT bekend dat het aanhoudingsbevelen uitgevaardigd heeft voor vier mannen die worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17 en de moord op de 298 inzittenden. De verdachten zijn op alle internationale opsporingslijsten geplaatst, maar zijn nog niet verschenen in de rechtbank. Slechts één verdachte laat zich bijstaan door zowel Russische als Nederlandse advocaten.

Igor Girkin
Girkin is minister van Defensie van de door separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Als commandant van de rebellen had hij de leiding over de troepen die de MH-17 zouden hebben neergehaald. Girkin stuurde ook als eerste een ‘overwinningsbericht’ de wereld in na het neerstorten van het vliegtuig.

Sergei Doebinski
Hij is het hoofd van de militaire inlichtingendienst in het gebied. Doebinski zou de BUK-raket naar het gebied hebben gehaald. Zijn naam is ook te horen in afgeluisterde telefoongesprekken waarin wordt gesproken over de BUK.

Oleg Poelatov
Poelatov is de assistent van Doebinski in Oost-Oekraine en verantwoordelijk voor het vervoeren van de BUK-raket naar de plek van de lancering. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat hij vlakbij de raket was, toen deze werd afgeschoten. Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich laat bijstaan door een advocaat. De andere verdachten negeren het proces volledig.

Leonid Chartsjenko
De enige niet-Rus in het gezelschap. Chartsjenko is een Oekrainer, zonder militaire achtergrond. Hij sluit zich aan bij de pro-Russische rebellen en schopt het al snel tot commandant. Ook hij zou verantwoordelijk zijn voor het vervoer van de BUK-raket en de installatie ook weer hebben teruggebracht. Het was Chartsjenko die na de aanslag aan Doebinski meldde dat er een ‘Oekraïens gevechtsvliegtuig’ was neergehaald.

Bart en Jeanne Hornikx verloren hun enige dochter bij de ramp:

Wachten op privacy instellingen...

Hof voor de rechten van de mens
Op 10 juli 2020 heeft Nederland Rusland ook gedaagd voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hiermee kan Nederland meer druk uitoefenen op Rusland, dat al jaren het onderzoek en het proces tegen de verdachten frustreert. Nederland wil met deze stap de klachten van een groep van 380 nabestaanden ondersteunen, die al eerder een zaak tegen Rusland aanspanden bij het Europees Hof. De gedachte is dat Nederland met deze stap ook langs andere juridische weg Rusland verantwoordelijk probeert te houden voor de ramp.

Of de verdachten, als ze veroordeeld worden, ooit achter tralies zullen verdwijnen is nog maar de vraag. Rusland weigert de verdachten uit te leveren aan Nederland. Ook hebben zij zelf eerder al aangegeven niet naar Nederland te komen voor het proces. Het is nog onduidelijk of dat anders gaat zijn voor Girkin, als hij in Oekraïne kan worden gepakt.

LEES OOK: Ouders spreken in MH17-zaak: 'Ze moeten horen wat ze ons hebben aangedaan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!