Grootste blauwalgfontein van Nederland verdwijnt

9 november 2022 om 17:46 • Aangepast 10 november 2022 om 11:00
nl
De grootste fontein van Nederland gaat verdwijnen. Het waterspektakel in recreatiemeer de Binnenschelde in Bergen op Zoom brengt volgens de gemeente te grote gezondheidsrisico’s met zich mee en wordt daarom weggehaald. De fontein werd enkele jaren geleden al uitgezet nadat Omroep Brabant het gevaar van het inademen van blauwalg aan de kaak stelde.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Uit een watermonster dat Omroep Brabant destijds liet onderzoeken, bleek dat de sierlijke straal een aanzienlijke hoeveelheid blauwalg de lucht inspoot. De giftige nevel kon bij inademen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Fontein uitgezet
Een deskundige van Wageningen University & Research (WUR) adviseerde om de fontein uit voorzorg uit te zetten. De gemeente Bergen op Zoom legde dat advies aanvankelijk naast zich neer, maar zette de fontein uiteindelijk toch af om zelf onderzoek te doen.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft nu besloten dat de fontein uit het recreatiemeer wordt gehaald. “De gezondheidsrisico’s zijn te groot”, zegt wethouder Hans Peter Verroen woensdag tegen streekomroep ZuidWest Update.

Besparing
Ook een fontein aan de Parade in de stad moet het veld ruimen. Volgens Verroen zijn de waterkunstwerken door technische mankementen aan het einde van hun levensduur. De fonteinen worden ‘in de nabije toekomst’ verwijderd, aldus de wethouder.

De gemeente bekijkt of er een alternatief komt. Voorlopig bespaart Bergen op Zoom zonder fontein zeker tienduizend euro aan energiekosten per jaar.

Bekijk in de video hieronder het gevaar van de fontein.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!