Na twee jaar coronapauze kan Elfde van de Elfde in Overloon weer los - Omroep Brabant

Na twee jaar coronapauze kan Elfde van de Elfde in Overloon weer los

10 november 2022 om 20:00 • Aangepast 18 november 2022 om 15:24
nl
Misschien is het wel een van de grootste Elfde van de Elfde feesten van Brabant. Vrijdag staat bijna heel het dorp Overloon op het plein voor de kerk om de aftrap van het carnavalsseizoen te vieren. Er wonen 4000 mensen en voor het carnavalsfeest van de Huibuuke zijn ruim 3700 kaarten verkocht.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Johan Loof is druk bezig met de opbouw van het pleinfeest of Vör de kerk op ’t Plein zoals het heet. “Ik heb er echt heul veul zin in. Het is echt onbeschrijfelijk hoeveel zin ik er in heb”, zegt Johan enthousiast. Een hele groep vrijwilligers is druk bezig om op tijd het feestterrein af te krijgen.

"Dit is een beetje uit de hand gelopen."

D’n Elfde van de Elfde leeft enorm in Overloon volgens voorzitter Wim von der Heide. “Toch zeker zestig procent van het dorp staat hier morgen. De rest komt van buiten.” Het grote Pleinfeest kent geen rijk historisch verleden zoals bijvoorbeeld dat van Maastricht, maar de populariteit van het evenement is wel enorm snel gegroeid.

"Het kunstje van het Pleinfeest keken we af in Maastricht. Daar is de Elfde van de Elfde echt het summum”, zegt Wim. “We dachten een paar jaar terug dat dit ook wel in Overloon moest kunnen. En dat is een beetje uit de hand gelopen. Haha.”

"Dat is toch wel even een momentje."

Het Pleinfeest is nu toe aan de vierde editie. Twee jaar lang was het door corona leeg op het plein. Vorig jaar, toen alles al klaar stond, werd het feest op het allerlaatste moment afgelast. Er was veel gedoe toen alle Elfde van de Elfde-vieringen net over de grens in Limburg niet door gingen, maar die van Overloon aanvankelijk wel. De vrees bestond dat teleurgestelde Limburgers net over de grens i Brabant toch hun feestje wilde komen vieren. Een toeloop waar de organisatie niet op was voorbereid.

“Het afgelasten van het Pleinfeest was achteraf gezien wel een goede beslissing”, zegt Johan. “Maar nu ga ik weer volle bak. Ik ga er voor 100 procent, nee 110 procent voor.”

“Het gaat toch wel weer een moment worden als morgen om elf over elf de blaaskapel komt, de klokken luiden, de vlaggen op de kerktoren worden uitgerold en het carnaval echt kan beginnen”, zegt Wim. “Ja, dat is toch wel even een momentje.”

Intussen zet Rob Jacobs nog wat laatste dranghekken neer op het plein. "Ja, ik help graag mee", zegt hij. "Ik weet niet of dit het grootste feest van Brabant, maar wel het allergezelligste."

Voorzitter van het Pleinfeest Wim von der Heide (foto: Jos Verkuijlen)
Voorzitter van het Pleinfeest Wim von der Heide (foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone