Van sterrenmanager naar bajesklant: Frank had alles en raakte alles kwijt

11 november 2022 om 20:00 • Aangepast 15 november 2022 om 08:06
nl
Ooit was Tilburger Frank Halters een rijk man. Hij was manager van sterren als Nance, Berget Lewis en Jeroen van der Boom. Woonde met zijn gezin in een villa in het Gooi. Maar toen kwam die fatale dag in 2014. Zijn vriendin overleed na drugsgebruik en Halters werd verweten dat hij nalatig was. Hij belandde in de cel en raakte alles kwijt. Nu werkt hij aan een boek over zijn extreme leven.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De liefde voor de showbizz kreeg de jonge Frank met de paplepel ingegoten. Zijn vader zat bij de Tilburgse carnavalsvereniging en zorgde ervoor dat sterren als Imca Marina en Ben Cramer op kwamen treden. Artiesten boeken: dat wilde Frank ook.

“Berget Lewis? Geen hond kende haar toen ik haar ontdekte.”

Hij trok naar Hilversum en maakte snel carrière: “Ik kon goed omgaan met artiesten, vond niks te gek. Met Tony Neef bedacht ik een feestact met Duitse muziek: Heidi und die Heino’s. Ik deed de Madonna-coveract Mad’House, dat werd een wereldwijd succes. Berget Lewis? Bijna geen hond kende haar toen ik haar ontdekte. Maar ze kon zingen! Ik had nog nooit zoiets gehoord.”

Maar de economische crisis in 2008 trof Frank hard. Bedrijven hadden geen geld meer voor de dure evenementen die hij organiseerde. Alleen de artiesten leverden nog geld op. Maar Berget Lewis stapte over naar een andere manager en Nance werd ontslagen bij SBS6.

In 2012 ging Franks bedrijf failliet. “Van mijn villa in Laren en spelen in de Champions League van de entertainmentindustrie was het opeens over. Ik kon me melden bij de gemeente, zat in de wachtkamer bij de sociale dienst en werd met 1050 euro naar huis gestuurd.”

Maar het echte onheil moest nog komen. In 2011 had Frank een nieuwe vriendin leren kennen: Marjo. “Op 22 februari 2014 gingen we naar een feestje in Haren." Toen het feest om drie uur 's nachts was afgelopen, vertrok het stel met een paar vrienden naar een hotel.

"Daar voelde Marjo zich niet goed, ze kreeg een wegtrekker. Daar kwam wel vaker voor als ze GHB had genomen. Dus ik zette haar in de auto en reed naar huis.” Dat was overigens tegen het advies van de vrienden in, die er bij Frank op aandrongen dat hij Marjo naar het ziekenhuis zou brengen.

Onderweg, terug naar Haarlem, dacht Frank dat Marjo in de auto lag te slapen: “Het ging allemaal goed. Ik rijd bij mij de straat in, parkeer de auto, open het portier en ze viel als dood opzij.”

“Ik heb bijna de slagboom eruit gereden en alles bij elkaar gegild.”

Snel rijdt Frank naar een ziekenhuis in de buurt. Onderweg stopte hij overigens nog wel om het flesje met GHB uit de auto te gooien. “Ik heb bij de EHBO bijna de slagboom eruit gereden en daar alles bij elkaar gegild en geroepen.”

Eenmaal in het ziekenhuis ontkende Frank dat Marjo drugs gebruikt had. Met reanimatie krijgt het personeel haar hart weer op gang. Maar twee dagen later overlijdt ze alsnog, op de intensive care.

Later vragen Marjo’s nabestaanden aan justitie om Frank alsnog te vervolgen. En dat gebeurt. In 2016 oordeelt de rechter dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt: hij had meteen naar het ziekenhuis moeten rijden toen Marjo zich niet goed voelde, in plaats van eerst naar huis te gaan. Frank wordt veroordeeld voor dood door schuld. Hij moet vier maanden de gevangenis in.

"Ik heb er zeker een schuldgevoel over", zegt hij erover. “Maar ik vind dat ik niet veroordeeld had mogen worden. Ik vind dat ik al genoeg gestraft was door alles wat er door het overlijden van Marjo zelf en wat er door de veroordeling gebeurde.”

“Ik ben een A-merk en jij bent een smet op mijn blazoen.”

De celstraf was het eind van het liedje, vertelt Frank: “Tachtig procent van de mensen die ik kende, wilde niet meer met mij geassocieerd worden. Ik kreeg een bericht als: ‘Frank, ik weet hoe je in elkaar zit. Maar ik hoop dat je begrijpt dat ik een A-merk Bekende Nederlander ben en dat ik mijn merk moet beschermen. En jij bent een smet op mijn blazoen.’”

“Mensen kiezen altijd voor zichzelf”, zegt Frank erover. “Maar het heeft me weerbaar gemaakt en ik heb geknokt.” Hilversum keerde hij de rug toe. Hij kreeg een nieuwe relatie met Jacqueline en begon met haar een webwinkel met woondecoraties.

En daarnaast schrijft Frank dus zijn boek. De titel heeft hij al: ‘Uitgesproken’. Via crowdfunding probeert hij de financiering rond te krijgen.

Uit de showwereld komen inmiddels weer contacten. Een maand geleden kreeg Frank ineens een appje van Berget Lewis: “Ze wil een hapje eten en dat ga ik natuurlijk doen. Dit doet toch wel veel met me.”

Frank (tweede van links) met onder andere Berget Lewis (tweede van rechts) (foto Frank Halters).
Frank (tweede van links) met onder andere Berget Lewis (tweede van rechts) (foto Frank Halters).
Frank met Boy George (foto: Frank Halters).
Frank met Boy George (foto: Frank Halters).
Frank Halters nu (foto: Tom van den Oetelaar).
Frank Halters nu (foto: Tom van den Oetelaar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.