Afschaffen carnavalsmuntjes leidt tot rel: 'Zijn ineens niets meer waard'

11 november 2022 om 16:53 • Aangepast 13 november 2022 om 15:36
nl
In Schaijk is op de Elfde van de Elfde een ware carnavalsrel ontstaan. De horeca in het dorp heeft van de een op de andere dag besloten dat de consumptiemunt, die daar al sinds jaar en dag gebruikt wordt, niet meer geldig is. En dat leidt tot woedende carnavalsvierders in het dorp.

"Ja, dat is kut", zegt een jongedame die opgedoft in carnavalskleding door het dorp loopt. "Ik heb er denk ik nog twintig over en nu zijn ze niks meer waard." Ook een ander vindt het verschrikkelijk dat de stekker er ineens uit is getrokken: "Ze hadden dat vorig jaar al moeten aangeven of ons geld teruggeven. We hebben ze tenslotte allemaal betaald. Wij hebben er nog veertig liggen, dus tel uit."

De reden dat de munt verdwijnt is dat de prijzen van het bier en de wijn de afgelopen jaren flink zijn gestegen. De munten werden vorig jaar nog voor 2,35 euro verkocht, maar de gemiddelde prijs van een drankje was toen al 2,70 euro. Daardoor kregen de uitbaters nog maar 1,50 euro terug per ingeleverde munt. En dat zorgt volgens de stichting die de munten uitgeeft voor duizenden euro's verlies bij de horecazaken.

"Ik heb gevraagd om te bewijzen dat er geen geld meer is, maar dat willen ze niet."

Hoewel het besluit genomen zou zijn door alle ondernemers samen, is niet iedereen het ermee eens. "Die brief zou gestuurd zijn namens de gezamenlijke horeca, maar wij hebben die nooit ondertekend", vertelt een verbijsterde Theo de Goeij van café De Raaf.

Volgens hem moet er nog meer dan genoeg geld in de kas van de horecastichting zitten. Zo'n vijf tot tien procent van de munten wordt volgens hem namelijk nooit ingeleverd. "Ik heb gevraagd om te bewijzen dat er geen geld meer is, maar dat willen ze niet." De Goeij is van plan om naar de rechter te stappen.

De horecastichting wil vooralsnog niet reageren. Ondertussen zijn er nog vijf- tot tienduizend munten in omloop in het dorp en daarmee verdwijnt minstens 10.000 euro als sneeuw voor de zon.

LEES OOK: De start van carnaval in 50 seconden: dit zijn de hoogtepunten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!