John de Bever vindt dat Pierre Kartner een standbeeld verdient

11 november 2022 om 18:10 • Aangepast 21 november 2022 om 09:05
nl
Er moet een standbeeld komen voor Pierre Kartner. Dat vindt de Brabantse volkszanger John de Bever. Net als veel andere artiesten heeft hij zijn carrière te danken aan de man met de bolhoed. Dat Kartner nooit een standbeeld bij leven heeft gekregen vindt hij onbegrijpelijk.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Hij was een gentleman, een nette man en voelde zich altijd ondergewaardeerd. En dat was eigenlijk ook zo, want er had al lang een standbeeld moeten zijn”, vertelt John vrijdag in zijn appartement in Den Bosch. “Zeker in Breda. En daar gaan we nu aan werken.”

“Hij was degene die geloofde in mijn stemmetje.”

Hij grapt dat dat met hulp van Omroep Brabant toch moet lukken. “Desnoods zetten we een standbeeld voor jullie pand. Hij kwam tenslotte uit Brabant", zegt hij. "Toevallig hadden Kees, Corry (Konings, red.) en ik het er laatst nog over. Dat had er natuurlijk allang moeten zijn. Daar ben ik eigenlijk nog steeds een beetje pissig over. Iemand die zoveel betekend heeft voor de Nederlandse muziek. Hij was gewoon een icoon.”

Pierre Kartner was voor John een fenomeen. “Ik keek altijd tegen hem op. Voor mij was hij net zo groot als André Hazes. En hij was degene die geloofde in mijn stemmetje.” Tijdens een optreden bij de Nijmeegse Vierdaagse in 1979 ontdekte Pierre Kartner de toen veertienjarige Johnny. Er volgden een aantal singles en met het nummer 'Als ik later eens trouw', dat Kartner voor hem schreef, bereikte John de Bever in 1980 de tipparade.

“Hij had wel een grote begrafenis verdiend."

De twee werkten vijf jaar geleden nog samen toen John Kartners hit ‘Het kleine café aan de haven’ in een nieuw jasje stak. “Hij speelde mee in mijn clip en was toen nog steeds die fitte Pierre Kartner. Dus het is best snel gegaan”, zegt John.

Ook John hoorde vrijdag via de media dat zijn voorbeeld er niet meer is. “Ik wist wel dat het niet goed ging, maar dan nog schrik je." Pierre Kartner overleed dinsdag en is vrijdag in stilte begraven. "Ik heb respect voor de keuze van de familie om hem op deze manier weg te brengen, maar hij had wel een grote begrafenis verdiend. Er is zo’n icoon verloren gegaan, daar was heel Nederland naartoe gegaan.”

LEES OOK:

Artiesten rouwen om overlijden Pierre Kartner: 'Mijn ontdekker'

Pierre Kartner, bekend als Vader Abraham, is overleden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.