Hanny is groot fan van Springsteen en at stamppot met zijn saxofonist

13 november 2022 om 19:00 • Aangepast 14 november 2022 om 12:50
nl
Hanny uit Oirschot is al bijna veertig jaar groot fan van Bruce Springsteen en de E-Street Band. “Zijn shows zijn echt geweldig, de interactie met het publiek, en dat urenlang. Je moet het een keer gezien hebben om het te begrijpen.” In 2010 kreeg ze thuis onverwachts bezoek van de huidige saxofonist, Jake Clemons.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het is 1984 als Hanny overdonderd wordt door The Boss. Springsteen breekt dat jaar door bij het grote publiek met het album Born in the USA. Het blijkt Springsteens succesvolste album ooit, met zeven singles als top 10-hit. Hanny hoort steeds meer van zijn muziek voorbijkomen, en ziet hem verschijnen in de gelegenheidsformatie USA for Africa met ‘We are the world’.

“Bruce in die videoclip, dat vond ik hélemaal geweldig. Dat jaar kwam ook een special over Springsteen op tv: ‘Glory days’. Ik wist niet wat ik zag, zóveel chemie. Dat jaar wilde ik naar zijn concert maar had helaas geen kaarten.”

Hanny met haar collectie van Bruce Springsteen (privéfoto).
Hanny met haar collectie van Bruce Springsteen (privéfoto).

Haar eerste concert volgt in 1988 in De Kuip in Rotterdam. “Ik wist niet wat me overkwam, zo’n geweldige show. In die tijd vertelde hij veel verhalen op het podium, samen met z’n saxofonist Clarence Clemons. Ik vond het magisch.”

Inmiddels heeft ze zo’n 35 concerten van hem bezocht. Komend jaar gaat de artiest na lange tijd weer touren. Hanny heeft al kaartjes voor vijf concerten. “Twee keer in Nederland, een keertje Hamburg, Zurich en Monza."

Anekdotes over haar liefde voor Springsteen heeft ze genoeg, maar één spant de kroon. Bij ieder concert waar ze komt, treft ze fans en ze heeft een hele club Springsteen-vrienden opgebouwd. Zo ook in Brussel. “Daar woont mijn vriendin Anneke. Bij een concert van Springsteen in 2010 kwam ze Jake Clemons tegen.” Jake Clemons is dan als toeschouwer aanwezig en is het neefje van saxofonist Clarence Clemons.

“Mijn vriendin raakte met hem aan de praat en hij vertelde dat hij heel graag in Europa wilde optreden. Of zij geen adresje wist.” Haar vriendin regelt wat in België en wijst Clemons ook op de mogelijkheid om in Nederland op te treden. Want vriendin Hanny kan vast ook iets voor hem doen.

"Ik dacht aan een barbecue, maar ik moest de keukenprinses uithangen."

“Dat was geen probleem. We hebben een zaaltje geregeld waar hij kon spelen, boven café The Movies op het Stationsplein in Eindhoven. Maar tijdens de voorbereiding bleek dat hij een kabel miste. We hebben heel de stad afgezocht naar zo’n kabel, maar die vonden we nergens.” Hanny belt haar broertje, een handige Harrie die alles kan maken. Hij heeft alle onderdelen en maakt de perfecte kabel voor Clemons.

Ondertussen polst Hanny wat Clemons wil eten. “Ik vroeg hem of hij bij mij wilde eten, of in de stad. En wat hij wilde eten. ‘Typical Dutch food’, was zijn antwoord. Ik dacht eigenlijk de barbecue aan te steken, want dat valt altijd goed bij Amerikanen, maar nu moest ik de keukenprinses uithangen”, lacht ze.

Als haar broertje de kabel brengt, geeft ze hem gelijk de opdracht om boodschappen te doen. “Ik zei: 'Haal maar wat aardappelen, boerenkool en rookworst, dan maak ik boerenkoolstamp.' Mijn broer vond het een gek idee. Maar ja, Jake wilde iets typisch Nederlands eten.”

“Die ene kabel gebruikt Jake nog steeds."

En zo geschiedt. Clemons gaat na het optreden mee naar Oirschot en belandt bij Hanny aan de keukentafel. “Ik heb de pan met boerenkoolstamp op tafel gezet en hij heeft wel drie of vier keer opgeschept, de pan was zowat leeg. M’n vriendin attendeerde hem er op dat hij wel een kuiltje in de stamp moest maken, dan kon de jus daarin. Hij vond het heerlijk!”

Een jaar later komt Clarence Clemons te overlijden. Jake staat sindsdien als saxofonist op het podium met Bruce Springsteen. Haar vriendin heeft nog altijd contact met hem, ze sluit niet uit dat ze hem nog eens treft. “Die ene kabel gebruikt hij nog steeds. Dat zagen we bij een van de laatste optredens.”

Omroep Brabant Radio duikt deze week in Het Gevoel van de Jaren 80. We stappen in een tijdmachine en gaan zo’n 40 jaar terug in de tijd. Je hoort nog deze hele week de beste muziek uit de jaren 80. Wil jij exclusief naar de film 'E.T.' in de bioscoop? Luister naar 'Het Gevoel van de Jaren 80' en win kaartjes!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!