Video

11 schapen dood gevonden, wolf heeft waarschijnlijk weer toegeslagen

14 november 2022 om 16:32 • Aangepast 15 november 2022 om 16:10
nl
In een weiland aan de Witte Dijk in Sprang-Capelle zijn maandagmorgen elf dode schapen gevonden. Waarschijnlijk was dit het werk van een wolf, denkt vice-voorzitter Patrick Spierings van ZLTO-afdeling De Langstraat. “Deze aanval komt uit het niets. In Brabant waren de afgelopen weken geen signalen dat er een wolf rond zou lopen." De provincie heeft deze en andere belangenverenigingen en schapenhouders in de omgeving ingelicht en op de gevaren gewezen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De manier waarop de schapen waren toegetakeld, lijkt erop dat een wolf moet hebben huisgehouden. Spierings wil liever niet in details treden.

De dieren zijn van een schapenhouder in Sprang-Capelle, die ze maandagmorgen heeft gevonden. De rest van de dag had hij zijn handen vol aan het afvoeren van de dode dieren. Ook moest hij dertig andere schapen, die deel uitmaakten van de kudde, naar een andere veiligere plek verhuizen. Mogelijk is dezelfde wolf later op de ochtend in Raamsdonk gespot, hiervan zijn beelden gemaakt.

'Maatregelen nodig'
Spierings hoopt dat niet alleen andere schapenhouders, maar ook hobbyisten maatregelen gaan nemen om nieuwe ellende te voorkomen. “Dit is een signaal. Ook mensen die een pony of een paar schapen hebben, moeten opletten. Het is ieders verantwoordelijkheid om die dieren te beschermen.”

De gedupeerde eigenaar van de schapen heeft contact gehad met Staatsbosbeheer dat stukken grond heeft in de buurt van de plek waar de wolf zou hebben toegeslagen. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer: “Dat contact is goed verlopen, maar ik kan niet zeggen hoe hij dit allemaal beleeft. Het is ook aan de provincie, die in deze het aanspreekpunt is.”

Belangenverenigingen en schapenhouders ingelicht
Een woordvoerder van de provincie laat desgevraagd weten dat er gesproken is met de eigenaar van de schapen. Ook zijn via de Brabantse Wolven Commissie belangenverenigingen ingelicht en zijn via WhatsApp schapenhouders in de omgeving bijgepraat. Zij zijn geadviseerd om hun schapen op te hokken of om wolfwerende maatregelen te treffen. Voor die maatregelen, waaronder rasters, kun je subsidie krijgen. In de Brabantse Wolven Commissie zitten onder meer de provincie en agrarische belangenverenigingen.

De woordvoerder van de provincie meldt verder dat de getroffen schapenhouder geen wolfwerende rasters had. Hem is geadviseerd en aangeboden wolfwerende rasters aan te schaffen of te lenen, maar hiervan heeft hij geen gebruik van gemaakt.

'Zwervende wolf'
Een taxateur van BIJ12 is langs geweest om de schade op te nemen. BIJ12 verzorgt namens alle provincies de schade-afhandeling wanneer het gaat om aanvallen van een wolf. Ook is DNA afgenomen dat onderzocht zal worden door Wageningen Universiteit om vast te stellen dat de wolf schuldig is aan de dood van de elf schapen. Het onderzoek hiervan duurt ongeveer een maand. Mocht het daadwerkelijk om een wolf gaan, dan wordt de schade vergoed. In Sprang-Capelle ging het volgens de provincie om een zwervende wolf die, zolang er onbeschermde schapen aanwezig zijn, langer in een gebied blijft hangen.

In juli, augustus en september waren er een handvol meldingen van wolvenschade, toegebracht aan schapen in de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende.

LEES OOK: Weer schapen gedood en gebeten, herder Hans gaat dieren weghalen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.