Sten (9) slijpt messen voor zijn overleden broer en haalt 45.000 euro op

9 december 2022 om 19:00 • Aangepast 12 december 2022 om 08:31
nl
De negenjarige Sten Janssen uit Eindhoven staat ook wel bekend als Sten de Messenslijper. Hij slijpt messen voor het goede doel. Om precies te zijn: het onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker. Zijn broer Wies is drie jaar geleden daaraan overleden. Sten heeft al 45.000 euro opgehaald. Daarom is hij in de race voor de titel Brabander van het Jaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Stemmen op Sten of meer lezen over de andere genomineerden kan op onze speciale stempagina.

Wies kreeg in 2019 een zeldzame vorm van hersenstamkanker. In maart 2020 is hij daaraan overleden. Sten wilde graag iets doen voor zijn overleden broer.

Met opperste concentratie slijpt Sten een groot mes op een steen. Onder toeziend oog van zijn vader. Sten legt uit: "Mijn broer Wies is overleden aan hersenstamkanker. Daar ben ik heel verdrietig om. Met het slijpen van messen wil ik geld inzamelen. Om te zorgen dat kinderen niet meer ziek hoeven te zijn."

"Hopelijk kunnen we zieke kinderen beter maken."

Eerst wilde Sten wat anders kopen van het geld dat het slijpwerk opleverde. Lachend vertelt hij: "Ik wilde een Lego set. Maar toen bedacht ik me. Het was me het niet waard. Liever schenk ik het aan het goede doel. Hopelijk kunnen we daarmee zieke kinderen beter mee maken."

Sten controleert even of het mes al scherp is. Dan pakt hij het volgende en slijpt verder. Want geregeld komen mensen uit de buurt langs met hun botte messen of tuingereedschap. "Het is wel een zware klus. Mijn armen worden er moe van. Maar dat heb ik er zeker voor over."

"Ik ga door tot alle kinderen beter zijn."

Het geld dat Sten met het slijpen verdient gaat naar de Wies Alliance. Daarin werken wetenschappers en artsen van het Prinses Máxima Centrum, de Technische Universiteit Eindhoven en het Radboud UMC samen.

In totaal heeft Sten al meer dan 45.000 euro opgehaald. "Ik hoop dat ze het goed besteden aan de zieke kindjes. En ik ga door tot alle kinderen beter zijn. Ook al ben ik tegen die tijd een opa, ik ga door."

LEES OOK: Wie wordt de Brabander van het Jaar 2022? Dit zijn de genomineerden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.