Kunstenares uit Deurne mag herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries maken

15 november 2022 om 17:08 • Aangepast 23 november 2022 om 09:41
nl
Beeldend kunstenaar Rini Hurkmans uit Deurne gaat het herdenkingsmonument maken voor Peter R. de Vries in Amsterdam. Zij is gekozen uit vijf kunstenaars die een ontwerp hebben ingediend, maakte de gemeente Amsterdam bekend.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Peter R. de Vries zou maandag 66 jaar zijn geworden. Hij werd vorig jaar op straat neergeschoten en stierf op 15 juli aan zijn verwondingen.

De gemeente en zijn familie willen hem op een blijvende manier eren. Ze vroegen vijf kunstenaars om een ontwerp te maken. Een kunstcommissie heeft uit de vijf voorlopige ontwerpen er één gekozen. De commissie was unaniem in haar keuze.

Hurkmans exposeerde eerder
Hurkmans maakt onder andere video’s, foto’s, sculpturen en installaties. In 1991 had ze haar eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook exposeerde ze in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ze maakte onder meer een herdenkingsmonument voor Daniel van Cotthem uit Vlaardingen, die in 2000 slachtoffer werd van zinloos geweld.

Hurkmans laat weten geen verdere reactie of toelichting te kunnen geven in 'de tijd dat ze nog bezig is met het definitieve ontwerp.'

Woorden en waarden
Eerder kwamen ruim duizend mensen met suggesties voor het monument. Ze kwamen met woorden en waarden die zij associëren met de misdaadverslaggever en die als inspiratie dienen voor het monument.

Over de exacte plek waar het monument komt, denkt de gemeente nog na. Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting begin volgend jaar aan Nederland gepresenteerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!