Beruchte hondenfokker moet stoppen, onderdak gezocht voor 500 dieren

16 november 2022 om 11:14 • Aangepast 23 november 2022 om 09:48
nl
De hondenfokker uit Eersel die onlangs zowel de NVWA als dierenwelzijnsorganisatie House of Animals op zijn dak kreeg, moet zijn activiteiten stoppen. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant woensdagochtend. De eigenaren van het bedrijf hebben nu zes weken de tijd om de vijfhonderd honden die ze houden ergens anders onder te brengen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De fokkerij is in strijd met het bestemmingsplan, zo oordeelde de rechter. De gemeente Eersel legde de fokker eerder een last onder dwangsom op. De fokker maakte hier bezwaar tegen en stapte naar de rechter.

Volgens de gemeente biedt het bestemmingsplan geen mogelijkheid om een hondenfokkerij op de betreffende locatie te houden. De hondenfokker was het daar niet mee eens. Maar de rechter geeft de gemeente gelijk. Dit betekent dat de hondenfokker haar activiteiten per direct moet stoppen.

Bij de fokker in Eersel zitten nu meer dan vijfhonderd honden, aldus de NVWA. De rechter vindt het van belang dat er voldoende tijd is om voor al deze dieren een nieuw onderkomen te vinden. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden er voldoende beschikbare plekken zijn waar de honden op korte termijn naartoe kunnen. De rechter geeft de hondenfokker daarom zes weken de tijd om dit voor elkaar te krijgen.

Argumenten eigenaren
De eigenaren betoogden eerder dat de hondenfokkerij niet in strijd is met het bestemmingsplan. Het fokken van honden zou volgens hen passen binnen de doeleinden 'agrarisch verwant bedrijf en agrarisch technisch hulpbedrijf', zoals in het bestemmingsplan staat omschreven. Bovendien zou er zicht zijn op legalisatie, door de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het bedrijf.

De gemeente stelde daar tegenover dat op de locatie alleen een veehandelsbedrijf, varkenswegerij of slachtplaats is toegestaan. Het fokken van honden valt daar niet onder. Zicht op legalisatie is er volgens de gemeente niet. De vergunning is inmiddels ook afgewezen, zo gaf de gemeente aan.

De voorzieningenrechter gaat mee in het betoog van de gemeente dat het fokken van honden op de locatie in Eersel in strijd is met het bestemmingsplan. Ook is er volgens de rechter geen zicht op legalisatie van de situatie. De gemeente mocht dan ook handhavend optreden, zo luidt het oordeel.

'Illegale puppyfabriek'
Het bedrijf kwam onlangs in opspraak omdat er volgens de NVWA te veel honden verblijven, die in vieze hokken zitten, gestrest zijn en niet gewend zijn om buiten te komen. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals sprak begin november na een bezoek aan de fokker van een "illegale puppyfabriek".

Die laatste organisatie laat direct na de uitspraak van de rechter weten 'aangenaam verrast' te zijn over de snelle uitspraak. "Echt blij ben ik echter pas wanneer de dieren daar weg zijn", geeft Karen Soeters namens House of Animals aan. "Het is een blamage wanneer de dieren daar nu nog langer moeten blijven."

Ze hoopt dat de NVWA ervoor gaat zorgen dat de honden snel ergens anders worden opgevangen. Ook oppert ze de mogelijkheid de honden in Eersel te laten blijven, maar dan onder toezicht van iemand anders dan de fokker.

Reactie NVWA
De NVWA laat weten de fokker 'in het vizier te hebben en de vinger aan de pols te houden'. Ook geeft een woordvoerder aan op te zullen komen voor de dieren en de honden niet aan hun lot over te laten. De vraag of de NVWA een rol gaat spelen, in het zoeken van een nieuw onderkomen voor de dieren, kan hij woensdagochtend nog niet beantwoorden.

Een woordvoerder van de rechtbank benadrukt dat de rechter in deze zaak puur heeft gekeken naar het bestemmingsplan en niet naar de manier waarop de fokker zijn honden houdt. Daarover heeft de rechter dus geen uitspraak gedaan. Dat de fokker op een andere plek opnieuw aan de slag kan gaan, klopt volgens hem. Wel moet hij daarvoor de benodigde vergunning hebben.

House of Animals maakte een reportage over de fokker in Eersel:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!