Man bekent 23 ouderen te hebben bestolen en opgelicht: 'Schaam me kapot'

16 november 2022 om 16:16 • Aangepast 17 november 2022 om 09:35
nl
Een 48-jarige man heeft woensdag bekend dat hij 23 ouderen heeft opgelicht en bestolen. Dat deed hij op meerdere plekken in Brabant, terwijl hij voorwaardelijk met enkelband de gevangenis had verlaten. De zaak werd woensdag behandeld in de rechtbank in Breda. "Ik schaam me kapot. Mijn verslaving is een ziekte", zei hij meerdere keren tegen de rechter.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De man pleegde de diefstallen en oplichting tussen juni 2021 en maart 2022. Alle slachtoffers waren tussen de 70 en 97 jaar oud en werden in hun eigen huis bestolen. De dader was toen net een paar weken voorwaardelijk vrijgelaten met een enkelband. Hij zat namelijk nog een gevangenisstraf uit van 2,5 jaar voor oplichtingen in 2019.

In juni 2021 pleegde de man in een week tijd vier diefstallen in Tilburg. Hij bestal mensen thuis van geld of hun portemonnee. Vervolgens wist hij op 2 juli 2021 een oudere vrouw in Tilburg op te lichten met een zogeheten babbeltruc. Met een smoesje wist hij haar pinpas in handen te krijgen en daarmee pinde hij in totaal ruim 1400 euro.

Tussen januari en maart 2022 was de man verantwoordelijk voor een reeks diefstallen in Breda, Oisterwijk, Vught en Haaren. Achttien slachtoffers werden thuis bestolen van onder meer hun portemonnee, pinpas, tablet of laptop. De 48-jarige man had eerder al toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor deze achttien diefstallen.

"Het was een lage daad."

De dader stelde zich woensdag schuldbewust op in de rechtbank. Hij bekende ook de vier diefstallen in Tilburg en de oplichting gepleegd te hebben. "Ik heb eerder gezwegen, maar wil nu graag bekennen", zei de man tegen de rechter. "Ik heb er oprecht spijt van. Het was een lage daad en ik schaam me kapot."

Het is niet de eerste keer dat de man terechtstaat. Zijn strafblad telt 48 pagina's en bevat onder meer veroordelingen voor soortgelijke babbeltrucs en diefstallen.

Reden voor alle diefstallen is volgens de man zijn cocaïneverslaving. Hij had al een paar jaar niet meer gebruikt en geen diefstallen meer gepleegd, maar toen hij met zijn vrouw en kinderen uit huis werd gezet had hij een terugval. Tegelijkertijd met de verslaving begon hij ook weer te stelen. "Door terug in mijn verslaving te vallen, heb ik me gewetenloos opgesteld. Ik ben alles verloren. Nu ik weer zes maanden niks heb gebruikt, komt het besef binnen wat ik allemaal heb gedaan voor die drugs. Ik schaam me kapot."

"Een lange gevangenisstraf heeft eerder niet gewerkt."

In de rechtbank dringen zowel de dader als zijn advocaat aan op verslavingshulp. "Die verslaving is een ziekte en daardoor heb ik al die dingen gepleegd. Dat is geen smoes, ik ben alsnog zelf verantwoordelijk. Maar als ik geen hulp krijg, zie ik jullie hier over een paar jaar weer terug."

Ook de officier van justitie eist de zogeheten ISD-maatregel. Hierbij wordt de dader maximaal twee jaar in een inrichting geplaatst die hem helpt bij zijn verslaving. "We zien dat een lange gevangenisstraf eerder niet heeft gewerkt, aangezien hij hier weer zit", zegt de officier van justitie. "Met deze maatregel heeft hij de meeste kans om toch nog op het rechte pad te komen."

De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!