Opluchting bij MH17-nabestaanden na drie keer levenslang: 'Dit geeft rust'

17 november 2022 om 19:11 • Aangepast 18 november 2022 om 10:19
nl
Een grote zucht van verlichting bij de nabestaanden van vlucht MH17. De rechter veroordeelde donderdag drie van de vier verdachten voor het neerhalen van het vliegtuig boven Oost-Oekraine, met de dood van de 298 inzittenden tot gevolg. Nabestaande Bart Hornikx is tevreden. "Wij hebben vanaf het begin al levenslang. Maar dit geeft ons rust.”
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De 250 aanwezige nabestaanden moesten eerst luisteren naar een twee uur durende onderbouwing van de rechters voordat zij hoorden waar ze al jaren op hoopten: levenslang voor de daders. Het was spannend tot het einde. Maar de zucht na het uitgesproken vonnis was een heel diepe.

Zo ook bij Willem Lambregts uit Roosendaal. Hij verloor zijn broer Bart en schoonzus Astrid uit Goirle bij de ramp. "Hier hebben we acht jaar op gewacht. Het brengt wel weer veel emoties en herinneringen omhoog. Eigenlijk hadden we hier helemaal niet moeten staan. Maar dit geeft toch een goed gevoel."

"Het lost niks op, maar er is nu wel een uitspraak waar we op hadden gehoopt."

De drie veroordeelden, twee Russen en een Oekraïner, wordt moord op de 298 inzittenden van Vlucht MH17 verweten. Hoewel zij zelf niet op de knop hebben gedrukt. Maar dat maakt Willem voor nu niets uit. "Dit is een goed uitgangspunt. De rechtbank gaf ook meerdere keren aan dat er verschillende lijnen lopen naar Moskou. Het is pas echt bevredigend als mensen daar in Rusland hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Maar dat wordt denk ik een lastig verhaal.”

Bart en Jeanne Hornikx uit Goirle sluiten zich daar bij aan. Zij moeten dezelfde geliefden missen. "Het lost niks op, maar er is nu wel een uitspraak waar we op hadden gehoopt", vertelt Jeanne. "Dit is levenslang, hoger kan niet.”

"Helemaal afsluiten lukt nog niet, maar dit is wel een heel belangrijke stap."

Bart vult aan: “Maar wij hebben vanaf het begin al levenslang. We zijn nu tevreden mensen. Dit geeft ons rust.”

Helemaal laten rusten kan Martijn Martens nog niet. Hij verloor zijn zus Nicole, zijn zwager Jeroen, neefje Brett en nichtjes Jinte, Amèl en Solenn bij de ramp. Vanwege de spanning nam hij de hele week vrij voor dit moment. "Ik ben blij met de uitspraak. Helemaal afsluiten lukt nog niet, maar dit is wel een heel belangrijke stap."

"Ik ben blij dat de schuldigen zijn aangewezen."

Hij is verbaasd door de vrijspraak van verdachte Poelatov. "Dat vind ik wel heel bijzonder. Hij is de enige verdachte die bijgestaan wordt door advocaten. Wisten de andere drie bij voorbaat al dat ze levenslang zouden krijgen?", vraagt hij zichzelf af.

Voor Joyce de Roo uit Helmond kan het boek nu een heel eind dicht. Ze verloor haar vader Joop. "Ik ben opgelucht dat we nu erkenning hebben gekregen. Dat vind ik het belangrijkste. We hebben altijd gedacht dat het zo gegaan is. Ik ben blij dat de schuldigen zijn aangewezen." Ze ziet het liefst Rusland nog worden berecht. De vraag is of dat ooit gaat gebeuren.

LEES OOK: MH17-proces: drie keer levenslang voor moord op alle 298 inzittenden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!