TU/e haalt kunst weg na klachten: 'Mannen in toga, vrouwen met decolleté'

17 november 2022 om 22:23 • Aangepast 25 november 2022 om 14:48
nl
Op de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) zijn schilderijen van de muur gehaald na klachten van studenten. Op de vijf doeken waren witte mannen in toga’s en vrouwen in jurken met een flink decolleté te zien.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Op de TU/e hingen de schilderijen al jarenlang in de Jan Pieter Minckelerszaal in het Helix-gebouw. In augustus werd er door drie studenten voor het eerst actie gevoerd tegen de schilderijen, meldt het universiteitsmagazine Cursor. Twee weken geleden zijn ze vervangen door foto’s en een cartoon met de visie van de faculteit.

Scheikundestudente Laura van Hazendonk deed eerder dit jaar een anonieme brief in de ‘social safety ideeënbus’ van de universiteit, waarin ze haar beklag deed over de schilderijen. "Ik weet van iemand anders dat ze hetzelfde heeft gedaan. Meer medewerkers storen zich overigens aan de schilderijen, we praten er onderling over", vertelt ze aan het universiteitsblad.

Mannen in ‘sexy crop tops’
Op de brief kwam geen reactie. Daarom maakte ze met twee anderen een parodie op de vijf schilderijen. Daarop werden de rollen omgedraaid: de mannen in toga waren vrouwen, de mannen stonden erbij in ‘sexy crop tops'.

Van Hazendonk vertelt dat ze zich onprettig voelde wanneer ze in de vergaderruimte een meeting had. "Ik voel me er niet door geïntimideerd, maar ze geven me het signaal dat deze omgeving niet voor mij is."

Het grootste doek uit de reeks van vijf schilderijen (foto: Cursor).
Het grootste doek uit de reeks van vijf schilderijen (foto: Cursor).

Doel bereikt
Nu de schilderijen weg zijn, is voor Van Hazendonk haar doel bereikt. Van haar hoefden niet alle vijf de schilderijen te verdwijnen. "De grootste liefst wel, maar enkele andere vind ik minder erg. Die kunnen misschien gecombineerd worden met andere kunst, zodat het geheel een andere uitstraling krijgt", zei de inmiddels afgestudeerde studente na de actie in augustus.

Het vervangen van de schilderijen zou onderdeel zijn van een update van het universiteitsgebouw. "Door het hele gebouw zijn de muren geverfd en zijn er vergelijkbare foto’s opgehangen. Ik denk dat onze actie wel geholpen heeft om ook direct de omstreden schilderijen te vervangen", zegt Van Hazendonk.

Van gedachten veranderd
De studente zegt dat ze ‘verrassend veel reacties’ heeft gekregen, van zowel vrouwen als mannen. "Zowel positief als negatief, maar eigenlijk vooral positief", laat ze weten aan Cursor. "Van vrouwelijke studenten en medewerkers die ik al jaren niet gesproken had en die hun steun betuigden, tot iemand hoger in de boom die zei door onze actie van gedachten veranderd te zijn. Er is in elk geval veel over gesproken, op een respectvolle manier."

Rokende mannen
Het nieuws over de schilderijen op de TU/e komt in de week dat op de universiteit in Leiden een schilderij met rokende universiteitsbestuurders werd weggehaald. Het kwam de universiteit op een storm van kritiek te staan. Later werd het doek weer teruggehangen.

Zo ziet de Jan Pieter Minckelerszaal er nu uit (foto: Cursor).
Zo ziet de Jan Pieter Minckelerszaal er nu uit (foto: Cursor).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!