Video

Land van Ooit 15 jaar dicht: hoe het sprookje in een nachtmerrie veranderde

19 november 2022 om 14:51 • Aangepast 21 november 2022 om 17:14
nl
Het markante roze kasteel is al lang niet meer roze en ook het landgoed in Drunen doet aan bijna niets meer herinneren aan het Land van Ooit. Maandag is het precies vijftien jaar geleden dat het iconische pretpark de poorten sloot. Hoe een droom van bedenker Marc Taminiau een nachtmerrie werd.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Marc Taminiau ontwikkelde het plan voor een pretpark waar de sprookjessfeer een belangrijke rol moest spelen. Als exploitiedirecteur van de Efteling miste Taminiau daar de sprookjessfeer steeds meer door al het achtbanengeweld.

Kinderen de baas
In 1989 was het zover. Vlak langs de A59 bij Nieuwkuijk creëerde Taminiau zijn sprookjesland. Het land 'waar kinderen de baas zijn'. Met een eigen bevolking; de Ooiters. Met eigen geld (de Ooitsent) en groet (tot Ooit!). Bezoekers konden een 'visum' kopen waardoor ze als Anderslanders toegang kregen tot het Land van Ooit.

Kloontje, één van de bekendste karakters van het Land van Ooit.

Wachten op privacy instellingen...

Aanvankelijk trok het themapark veel bezoekers, maar na tien jaar liepen de aantallen langzaam terug. Vernieuwingen verliepen traag 'door de ambtelijke molen', volgens Taminau. Het park verloor langzaam haar glans. De kritiek van de gemeente en omwonenden over onder meer het roze kasteel op het park werd ook steeds luider.

Verloederd
Door minder bezoekers en minder aandacht van Taminiau verloederde het park. Taminiau was ondertussen een soortgelijk pretpark in België gestart, maar dat werd een groot financieel fiasco. In 2007 was het afgelopen: het Land van Ooit ging failliet. Alles wat in negentien jaar zakelijk was opgebouwd, was weg.

Het roze kasteel met de versteende soldaten in de hofvijver (foto: archief).
Het roze kasteel met de versteende soldaten in de hofvijver (foto: archief).

De gemeente Heusden kocht het park voor vijftien miljoen euro. De gemeente investeerde nog eens miljoenen in het nieuwe uiterlijk van het kasteel, de natuur en wandelpaden. Het kasteel staat er nog steeds, maar het roze heeft plaatsgemaakt voor de originele steentinten. Ook herinneren een poort en de versteende soldaten in het water aan het Land van Ooit.

Met verlies verkocht
Het terrein van het voormalige Land van Ooit is na jaren leuren door de gemeente met verlies verkocht aan een gebiedsontwikkelaar die er een groene woonwijk inclusief medische campus van gaat maken. De straatnamen verwijzen naar de adel. De kavels aan de Gravin, Hertog, Markies en Barones zijn vorig jaar al verkocht.

Landgoed Steenenburg Nieuwkuijk, voorheen land van ooit (Foto: Martha Kivits)
Landgoed Steenenburg Nieuwkuijk, voorheen land van ooit (Foto: Martha Kivits)

Het voormalige Land van Ooit heeft weer toekomst. Bij het voormalig 'roze kasteel' verschijnt een groene woonwijk met extra medische voorzieningen waar volwassenen weer de baas zijn en sprookjes alleen nog maar worden voorgelezen voor het slapengaan.

Na het faillissement werd in maart 2008 de complete inboedel van het park geveild.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.