Lichten GLOW doven weer: dit wordt het thema volgend jaar - Omroep Brabant
Video

Lichten GLOW doven weer: dit wordt het thema volgend jaar

20 november 2022 om 15:24 • Aangepast 22 november 2022 om 09:56
nl
De lichten van GLOW in Eindhoven zijn weer gedoofd. Het was weer een editie zonder coronabeperkingen, maar midden in de energiecrisis. Toch gloeit de organisatie van het lichtfestival van trots. De horeca heeft volgens directeur Ronald Ramakers 'waanzinnig goed gedraaid'.
Profielfoto van Raymond MerkxProfielfoto van ANP
Geschreven door

Volgend jaar heeft GLOW als thema The Beat, zo kondigde Ramakers alvast aan. Het thema verwijst onder meer naar het ritme van de stad en de frequentie van licht en geluid. "Met dit thema sturen we de kunstenaars alvast op pad."

Niveau voor corona
De afgelopen jaren trok het festival vele honderdduizenden bezoekers. Dit jaar besloot de organisatie geen bezoekersaantallen te tellen, mede omdat veel mensen van de routes afweken. "We letten dit jaar meer op doorstroom en veiligheid dan op bezoekersaantallen", zegt Ramakers. Een woordvoerder laat weten 'ongeveer evenveel bezoekers al voor corona' te hebben gehad.

In 2020 ging het lichtfestival niet door en in 2021 waren er volop coronamaatregelen, zoals toegangscontroles. De laatste dag kon onverwacht niet doorgaan door een lockdown. Daarmee was deze editie weer de eerste normale GLOW in drie jaar.

Minder iconen
Iconische gebouwen schitteren vaak in GLOW. Dit keer was het aantal verlichte iconen niet zo heel groot. Dat kwam vooral door wegwerkzaamheden en bouwprojecten in Eindhoven. "Maar zelfs op een regenachtige dinsdag was de stad goed vol", aldus Ramakers. Publiekstrekkers waren volgens de organisatie het stationsgebouw en de DAF-trucks.

Het station van Eindhoven wordt ook gebruikt voor GLOW (foto: Rogier van Son).
Het station van Eindhoven wordt ook gebruikt voor GLOW (foto: Rogier van Son).

Energie besparen
Dit jaar geen coronabeperkingen, maar iets heel anders: een energiecrisis. Het achtdaagse lichtspektakel telt 33 kunstwerken. Die verbruiken in acht dagen plus een generale repetitie bij elkaar 5000 kilowattuur aan elektriciteit. Daarnaast verbruikt de organisatie zelf nog eens 2000 kilowattuur.

GLOW stopte dit jaar daarom een uur eerder van maandag tot en met donderdag. Hierdoor komt het totale energieverbruik niet uit op 7000 maar 6500 kilowattuur. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde verbruik van ongeveer 100 Nederlandse huishoudens in diezelfde 9 dagen.

Nog even nagenieten? Het evenementenprogramma Zinderend Zuiden lichtte alle hoogtepunten voor je uit. Bekijk de lichtkunstwerken in deze video:

Wachten op privacy instellingen...
Een projectie op de Social Hub Eindhoven, bij het station (foto: Rogier van Son).
Een projectie op de Social Hub Eindhoven, bij het station (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.