Oranjesfeer is nog ver te zoeken in veel horeca: 'We houden ons hart vast'

21 november 2022 om 16:38 • Aangepast 22 november 2022 om 08:44
nl
Waar normaal gesproken tijdens een WK voetbal uitgaansstraat Stratumseind en de Markt in Eindhoven helemaal oranje kleuren, is het nu zoeken naar een café waar het voetbaltoernooi op grote schermen bekeken kan worden. "Het leeft nog niet", zeggen de horecamensen. Toch proberen sommige cafés er het beste van te maken en klanten te lokken met vijf minuten gratis bier, als Nederland scoort.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Bijna geen oranje versiering of Nederlandse vlag te bekennen op het Stratumseind. Op maandagmiddag, vlak voor de eerste wedstrijd van Oranje tegen Senegal ligt de uitgaansstraat er leeg en verlaten bij. Uitzondering is café De Spijker. Buiten staat een bord met de aankondiging dat er vijf minuten gratis bier wordt getapt, als Nederland een doelpunt maakt.

Gratis bier als Oranje scoort
Gratis bier als Oranje scoort

"Ik denk dat iedereen nog een beetje voorzichtig is. We hebben er allemaal veel zin in, maar het is toch een ander WK dan anders", zegt Tren Braat van Stadscafé De Spijker. "Als we toch met een knaller erin willen gaan, dan moeten we het zo doen, dachten we", zegt hij over de actie om gratis bier te tappen als Nederland scoort. "We maken er een feestje van."

Dat het WK nog niet leeft heeft volgens Tren meerdere oorzaken. "We hebben allemaal het nieuws gevolgd", zegt hij, doelend op de misstanden rond het WK in Qatar. "Daarnaast is het in de winter, dat is toch heel anders dan in de zomer als mensen buiten kunnen staan. En de tijd: Oranje speelt om vijf uur, dat is natuurlijk ook niet gunstig."

Iets verderop bij café Monkeys zijn ze ook klaar voor het WK. Uitbater Maxim staat in een oranje voetbalshirt achter de bar. "Het is natuurlijk een rottijd, maandagmiddag in de winter", zegt de horecaman. Maxim hoopt dat mensen alsnog de WK kriebels krijgen. Buiten op het terras en binnen zijn de wedstrijden op grote schermen te volgen: "De muziek gaat uit als Oranje speelt en het geluid van de tv's aan. Wij willen mensen toch de beleving geven die hoort bij een WK. Maxim verwacht maandag in ieder geval dat enkele die hard supporters komen kijken.

Maxim van de Monkeys is er klaar voor
Maxim van de Monkeys is er klaar voor

Ook op de Markt in Eindhoven is de WK sfeer nog ver te zoeken. Uitzondering is café De Wildeman. Werner Raben van De Wildeman staat in oranje shirt mensen te bedienen op het terras, waar ook oranje vlaggetjes hangen. Binnen hangt een groot scherm om de wedstrijden te volgen. "Het moet nog op gang komen, maar we zijn er klaar voor en hebben er zin in", zegt Raben. Volgens hem speelt het negatieve imago van gastland Qatar ook een rol. "Er zijn toch mensen die daar moeite mee hebben."

Bij cafe de Wildeman kleurt het toch Oranje
Bij cafe de Wildeman kleurt het toch Oranje

Ook het feit dat het toernooi niet in de zomer wordt gehouden speelt de horeca parten, denkt Melle. "Het is een heel andere beleving dan normaal". Toch ziet hij het positief in: "Ik denk dat als we de eerste wedstrijd hebben gehad, we toch weer met zijn allen achter Oranje gaan staan en dan gaan we weer knallen met zijn allen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!