Koolmonoxide is levensgevaarlijk: koop een CO-melder (of een kanariepietje)

24 november 2022 om 17:00 • Aangepast 25 november 2022 om 10:12
nl
Koolmonoxide is een heuse sluipmoordenaar, maar het gebruik van koolmonoxidemelders is niet verplicht. De brandweer zou dat graag anders zien en blijft oproepen om toch vooral die melders te gebruiken. In Boxtel moesten donderdagochtend nog vijf mensen naar het ziekenhuis nadat een cv-ketel in een appartementencomplex kapotging.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het gevaarlijke gas ontsnapte uit de lekkende ketel. Eén man raakte onwel en moest naar het ziekenhuis. Later volgden nog vier mensen die medische hulp nodig hadden, zag onze verslaggever in Boxtel donderdag.

"Slechts 35 procent van de Nederlanders heeft een CO-melder."

Volgens de brandweer leidt koolmonoxide, ook bekend als CO, ieder jaar tot zeker vijf tot tien doden. Honderden mensen belanden in het ziekenhuis doordat ze het gas hebben ingeademd. Maar in werkelijkheid ligt het aantal slachtoffers zelfs nog hoger. Dat komt omdat een koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend wordt als er geen koolmonoxidemelder in huis hangt.

Een cv-ketel die niet goed wordt onderhouden of verkeerd is geïnstalleerd, kan voor problemen zorgen. Maar ook een open haard is gevaarlijk als je niet op de juiste wijze stookt.

"Zo’n 35 procent van de Nederlanders heeft een CO-melder, terwijl 85 procent van de huizen een cv-ketel heeft”, legt Bram van den Bogaard van de brandweer uit. Daar valt dus nog een wereld te winnen.

"Deze vogel heeft kleinere longen en valt letterlijk eerder van z'n stokje."

"Koolmonoxide ruik, proef of zie je niet. Alleen een CO-melder kan de stof detecteren. Of je koopt een kanariepietje, want deze vogel heeft kleinere longen en valt letterlijk eerder van z'n stokje", legt hij uit. Kanariepietjes werden vroeger ook meegenomen in de mijnen, zodat duidelijk werd als er te veel koolmonoxide in de mijn hing.

Vanaf juli zijn rookmelders in woonhuizen verplicht, dat geldt niet voor koolmonoxidemelders. "Wij hebben die wens wel, maar daar moet de Nederlandse wet op aangepast worden. Installateurs van cv-ketels moeten inmiddels gecertificeerd zijn om ketels te mogen onderhouden. Het zou mooi zijn als CO-melders verplicht worden."

Van het gas krijg je hoofdpijn, word je duizelig en misselijk en ga je braken. Het lijkt een soort griepje, vertelt Van den Bogaard. Zodra de concentratie stijgt, kan het gevaarlijker worden. Dan kun je bewusteloos of in coma raken, blijvende hersenschade oplopen en zelfs overlijden.

Van den Bogaard geeft dan ook aan dat mensen een koolmonoxidemelder moeten gebruiken voor hun eigen veiligheid. "Bij voorlichtingen over rookmelders pakken we altijd het belang van koolmonoxidemelders mee. Met een melder word je in ieder geval gewaarschuwd, dat voorkomt veel leed."

Voor meer informatie over CO-melders en het plaatsen daarvan, kun je terecht op www.co-wijzer.nl, een initiatief van de brandweer en de Nederlandse brandwondenstichting.

LEES OOK: Koolmonoxide in appartementencomplex door kapotte cv-ketel: 5 mensen gewond

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!