Daklozen in Den Bosch worden niet meer op één plek opgevangen

24 november 2022 om 19:46 • Aangepast 29 november 2022 om 10:30
nl
Daklozen die nu nog in Den Bosch worden opgevangen gaan vanaf 1 januari voortaan ook in de regio gehuisvest worden. In plaats van een grote opvang voor 28 mensen in Het Inloopschip in de stad komen er 52 kleinschalige opvangplaatsen in Den Bosch en de regio daaromheen. Eind december moet het Inloopschip leeg zijn en iedereen verhuisd zijn naar andere opvangplaatsen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De Maatschappelijke Opvang Den Bosch heeft de huizen, studio’s en appartementen gehuurd van woningbouwverenigingen in Den Bosch en de regiogemeenten zoals Vught, Bommelerwaard en Meijerijstad. Ze willen daarmee voorkomen dat alle daklozen zich verzamelen in de stad. Ook is er de overtuiging dat grootschalige opvang niet goed is voor mensen die in de problemen zitten. Een echt dak boven het hoofd in hun vertrouwde omgeving en begeleiding op maat moet ervoor zorgen dat mensen sneller herstellen.

Vrouwenopvang
Helemaal zonder grootschalige opvang van daklozen lukt ook niet. De vrouwenopvang blijft bestaan en ook de opvang van verslaafden in De Nieuwe Opvang aan de Oranje Nassaulaan gaat niet weg. Novadic-Kentron vertrekt daar en geeft het stokje over aan Maatschappelijk Opvang Den Bosch.

Het is de bedoeling dat mensen daar niet langer dan drie maanden zitten. Wel mogen er voortaan ook passanten die onderdak zoeken aankloppen. Deze mogen dan drie dagen overnachten waarna gekeken wordt waar voor hen een passende plek is. In de winter kunnen ook alcoholverslaafden uit Oost-Europa korte tijd overnachten. Daarvoor zal ook het Inloopschip voorlopig nog achter de hand gehouden worden.

Alternatieven voor Den Dungen
Voor daklozen die niet zelfstandig kunnen wonen, vanwege ernstige verslaving of psychische problemen, blijft er ook nog langdurige opvang. Dat gebeurt in de twee hostels in Den Bosch en het plan is om ook in Den Dungen zo’n voorziening te realiseren. Maar door bezwaren van de buurt kan de start van deze opvang nog even op zich laten wachten. De gemeente gaat zoeken naar alternatieve locaties voor deze doelgroep.

LEES OOK: Dorpsbewoners tegen opvang van verslaafden: 'Dit is vragen om problemen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone