Jongeren moeten weg uit pastorie en worden mogelijk dakloos - Omroep Brabant

Jongeren moeten weg uit pastorie en worden mogelijk dakloos

25 november 2022 om 16:35 • Aangepast 28 november 2022 om 09:13
nl
Vier jongeren die antikraak in de pastorie naast de Bossche Sint-Catharinakerk wonen, moeten maandag vertrekken en hun sleutels inleveren. Dat heeft de kantonrechter vrijdag in een kort geding besloten. Als het de jongeren niet lukt om voor maandag andere woonruimte te vinden, worden ze dakloos.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

De vier studenten wonen al vijf jaar antikraak naast de Sint-Catharinakerk, maar de Heilige Mariapastorie wil er weer een pastoor laten wonen. Dus moeten de jongeren maandag weg zijn. Ze weigeren te vertrekken, maar voor elke dag die ze langer blijven, kunnen ze een boete krijgen van 250 euro. Zo staat in hun contract.

Dat kunnen ze niet betalen en dus spanden ze een kort geding aan tegen leegstandbeheerder Manoma. Dat kort geding hebben ze nu verloren. Dus moeten ze vertrekken óf krijgen ze alsnog een boete.

De pastorie wordt voor ruim één miljoen euro gerenoveerd en volgende week beginnen de werkzaamheden. Dinsdag is er asbestonderhoud gepland.

'Was altijd tijdelijk'
De jongeren vonden dat ze niet zomaar op straat kunnen worden gezet zonder vervangende woonruimte, omdat er volgens hen sprake is van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Volgens de rechter is er wel sprake van een huurovereenkomst, maar mocht de beheerder deze overeenkomst opzeggen. Het was namelijk al duidelijk dat de bewoners er maar tijdelijk mochten blijven wonen.

De antikrakers hoopten dat ze langer de tijd zouden krijgen om hun huizen leeg te ruimen. Daar gaat de rechter niet in mee, omdat de bewoners al ruim een maand weten dat ze weg moeten.

De antikrakers hebben een bodemprocedure aangespannen. Wanneer die zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.

LEES OOK: Jongeren door parochie uit huis gezet: demonstratie bij kerk in Den Bosch

De oude pastorie en de kerk van Sint-Cathrien
De oude pastorie en de kerk van Sint-Cathrien

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone