Schoonmaakster verliest vingertopje in sausmachine: bedrijf krijgt boete

25 november 2022 om 15:07 • Aangepast 2 december 2022 om 16:21
nl
Een bedrijf in Deurne moet een boete van 27.000 euro betalen, nadat een schoonmaakster tijdens haar werk een deel van haar vingertopje is kwijtgeraakt. Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De vrouw werkte in mei 2020 als uitzendkracht bij het bedrijf in Deurne dat sauzen, marinades en dressings maakt. Tijdens het schoonmaken van een tank kwam ze erachter dat een slangetje verstopt zat met tomatensaus.

Ze probeerde de saus met haar vinger uit het slangetje te halen. Op dat moment sneed een draaiend deel van het apparaat een topje van haar vinger af. Ze verloor een centimeter van haar wijsvinger.

Wet overtreden
De arbeidsinspectie stelde een onderzoek in naar het ongeval. Daaruit bleek dat het bedrijf de Arbowet had overtreden. Ze legde het bedrijf daarom een boete op van 27.000 euro.

Het bedrijf vond dat de werkplek wel veilig genoeg was. Volgens het bedrijf had de vrouw zelf de fout gemaakt door het apparaat niet op de juiste manier schoon te maken.

Onvoorzichtig
Volgens de rechter staat in de Arbowet dat het bedrijf moet vastleggen hoe apparaten schoongemaakt moeten worden. Dat heeft het bedrijf niet goed genoeg gedaan, oordeelt de rechter. De vrouw is hooguit onvoorzichtig geweest.

Naast de boete, heeft het bedrijf ook een waarschuwing gekregen. Als er nog een keer een bedrijfsongeval gebeurt, moet het bedrijf worden stilgelegd. Het bedrijf kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!