Riviercruiseschip is bijna klaar voor Oekraïners: alle hens aan dek - Omroep Brabant

Riviercruiseschip is bijna klaar voor Oekraïners: alle hens aan dek

25 november 2022 om 20:00 • Aangepast 28 november 2022 om 09:21
nl
In de jachthaven van Lage Zwaluwe wordt op het cruiseschip Johann Strauss hard gewerkt zodat maandag er de eerste veertig Oekraïense vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Ambtenaren van de gemeente Drimmelen, Rode Kruis-medewerkers, brandweermensen die de veiligheid komen controleren. Het is alle hens aan dek om de 'vluchtelingenboot' voor maandag helemaal klaar te hebben.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Twee verdiepingen met slaapkamers met keurig gedekte bedden zijn nu nog leeg. In een kamertje zijn ict-mensen bezig de wifi te regelen en op de kade worden generatoren geplaatst om te zorgen dat het schip genoeg stroom heeft.

"Het is de bedoeling dat ze in tweetallen komen."

Maximaal 144 Oekraïense vluchtelingen komen tot 1 april tijdelijk op het 110 meter lange cruiseschip wonen. Jos van Gerven is de projectleider van de opvang en laat een tweepersoons kamer zien: "Met een eigen badkamer en tv. Het is de bedoeling dat de Oekraïners in tweetallen komen, dus partners of ouder en kind. Ook hebben we een grote gezamenlijke huiskamer en een restaurant waar drie keer per dag wordt gegeten."

Jos van Gerven, projectleider opvang Oekrainse vluchtelingen Lage Zwaluwe. (foto: Raoul Cartens)
Jos van Gerven, projectleider opvang Oekrainse vluchtelingen Lage Zwaluwe. (foto: Raoul Cartens)

Een verblijf op een cruiseschip lijkt een luxe, maar gaat na vier maanden waarschijnlijk toch wel de keel uithangen. "Maar het is nog altijd prettiger dan om in oorlogsgebied te zitten waar ze elke dag met bommen gooien en je moet vrezen voor je leven."

De vluchtelingen hoeven niet voortdurend op de boot te blijven. "We gaan kijken waar de mensen interesse in hebben. Als ze willen gaan werken, dan gaan we praten met werkgevers en we kijken naar wat onze gasten in hun vrije tijd willen doen."

De meeste vluchtelingen hebben vrijwel alles moeten achterlaten in het oorlogsgebied. "Daarom gaan we samen met het Leger des Heils kijken wat voor extra kleding de mensen nodig hebben, maar er zijn ook eigen initiatieven in Lage Zwaluwe om kleren in te zamelen", vertelt Van Gerven.

De ingang van het cruiseschip in Lage Zwaluwe. (foto: Raoul Cartens)
De ingang van het cruiseschip in Lage Zwaluwe. (foto: Raoul Cartens)

In april vaart het cruiseschip weer de jachthaven uit. De rederij gaat dan weer reisjes over de Rijn verzorgen voor toeristen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.