Nicky hoopt miljonair te worden met het opduiken van golfballen

26 november 2022 om 20:06 • Aangepast 5 december 2022 om 09:19
nl
Wat ooit bij toeval als een hobby begon, is uitgegroeid tot een florerende onderneming met vier werknemers. Nicky Dörfel uit Raamsdonkveer vist als duiker in heel Europa en zelfs daarbuiten golfballen uit het water. Afgelopen jaar boekte hij een recordvangst met in totaal 1,4 miljoen ballen. Die worden allemaal schoongemaakt en als tweedehands balletjes verkocht.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Hij is net terug uit Dubai waar hij golfballen boven water haalde. Het gaat de jonge ondernemer Nicky Dörfel (34) voor de wind met zijn bedrijf Golf Square. Op deze zaterdag staat hij met zijn compagnon Willem de Jongh op de golfbaan in Teteringen om golfballetjes op te duiken uit het water. Geen overbodige luxe, want er komen per jaar zeker duizend balletjes in het water terecht, zegt een golfer die juist voorbij komt lopen.

Multimiljonair
Toen Nicky 20 jaar was, zag hij een documentaire over een Amerikaan die multimiljonair was geworden met het opduiken van golfballen. Toen dacht hij; dat ga ik ook doen. In plaats van karpers vissen, ging Nicky op jacht naar golfballen in het water. Ondertussen is hij actief op 250 golfbanen, verspreid over heel Europa en zelfs daarbuiten, zoals onlangs in Dubai.

Één euro
Bijna iedere golfbaan heeft wel een stukje water als hindernis en waar het balletje overheen moet worden geslagen. Maar dat lukt niet iedere golfer en dus belanden er veel in het water. Toen Nicky als 20-jarige zijn loopbaan als golfballenduiker begon, verkocht hij de opgeviste ballen voor één euro per stuk aan een golfbaan.

Willem de Jongh heeft golfballen uit het water gevist
Willem de Jongh heeft golfballen uit het water gevist

De golfballen die Nicky tegenwoordig uit het water haalt, leveren hem tussen de vijftig cent en twee euro per stuk op. Als je nagaat dat de ondernemer nu ruim één miljoen golfballen op voorraad heeft, dan is het verdienmodel duidelijk. Het recyclen van de ballen is ook goed voor het milieu. Want anders blijven al die plastic balletjes in het water liggen.

Robot
Het gaat om meer dan alleen maar duiken en opvissen. Nadat de balletjes uit het water zijn gehaald, worden ze schoongemaakt en op kwaliteit geselecteerd. Nu is dat nog mensenwerk, maar volgend voorjaar hoopt Nicky een robot te hebben, die honderd ballen per minuut kan schoonmaken en selecteren.

Blubber
Inmiddels heeft Nicky het zo druk met zijn bedrijf dat hij nog maar twee dagen per week zelf kan duiken. "Het leukste vind ik nog steeds het duiken, maar niet meer iedere dag, want dat is te zwaar. Je hebt rond de 45 kilo op je lichaam en zit de hele dag in de blubber te graven, dus je ziet meestal niks. Je zit de hele dag op je knieën te graven en doet de golfballen in netten.

Miljonair, naar het voorbeeld van zijn Amerikaanse inspiratiebron, is Nicky helaas nog niet. "Ik ben hard aan het werk om dat te bereiken. We doen ons best."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!