René sluit snackbar: 'Een frietje met voor zes euro kun je niet maken'

27 november 2022 om 13:00 • Aangepast 5 december 2022 om 09:25
nl
Met pijn in het hart gaat René Pulles zijn geliefde snackbar in Waalwijk sluiten. Door de almaar stijgende energieprijzen ziet hij na 33 jaar geen andere uitweg voor 't Heike. “De tranen schieten in mijn ogen, maar het is niet anders.”
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

In vele jaren dat René met zijn vrouw Miranda de snackbar runt, hebben ze wel eerder prijsstijgingen meegemaakt. De aardappelen zijn duurder geworden en ook de energieprijs is al vaker gestegen. Vroeger berekende René dat door naar de klanten. “Maar dat ging om een klein verschil. Nu gaat dat niet meer. Een frietje zou dan minstens dubbel zo duur worden”, legt René uit.

Een normaal frietje met mayonaise voor bijna zes euro dat wil hij zijn klanten niet laten betalen. “Dat kun je gewoon niet maken”, zegt hij stellig. “Bovendien zeggen klanten dan waarschijnlijk ook: ‘houdoe, dan bakken we ze wel thuis’.”

“Mensen leven enorm mee, het is overweldigend”

René begon als jong ventje met friet bakken. “Ik begon in een cafetaria in de buurt toen ik vijftien was. Dat vond ik echt heel leuk en zo ben ik erin gerold.” En met succes, want zijn snackbar in Waalwijk is geliefd onder de buurtbewoners.

“Zaterdag lieten we via Facebook weten dat we gaan stoppen en daar kwamen veel reacties op”, vertelt René. Met een kleine trilling in zijn stem gaat hij verder: “Mensen leven enorm mee, het is overweldigend. Daar schieten de tranen van in mijn ogen”, zegt hij.

"We werken voor Eneco"

Frans van Rooij van vakvereniging ProFri liet eerder al weten dat potentieel 70 procent van de Nederlandse frituurbranche in nood verkeert. René weet dat veel collega's proberen de kosten terug te dringen door de openingstijden aan te passen.

Zelf heeft hij dat ook geprobeerd, maar omdat de energieprijzen maar niet dalen, helpt dat niet. Die stegen al met 1.300 euro begin van het jaar en in oktober kwam daar nog eens 1.800 euro bovenop, vertelt hij gefrustreerd. “Ik vind het heel erg, maar open blijven levert niets meer op; we werken voor Eneco.”

Nu neemt de frietbakker uit Waalwijk het lastige besluit om het bijltje erbij neer te leggen. Een beslissing die hij niet had hoeven nemen als de crisis er niet was geweest. “Ik sta heel graag in de friettent, maar de lol is eraf. We zien geen andere oplossing.” Toch houden René en Miranda de deur op een kier om in de toekomst weer open te gaan als de energieprijzen ooit weer dalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!