Vuurwerkoverlast in Baarle: gemeente neemt extra maatregelen - Omroep Brabant

Vuurwerkoverlast in Baarle: gemeente neemt extra maatregelen

29 november 2022 om 09:19 • Aangepast 1 december 2022 om 09:21
nl
De gemeente Baarle-Nassau komt met extra maatregelen om de overlast van de grootschalige vuurwerkverkoop net over de Belgische grens te verminderen. Bewoners van de gemeente zijn klaar met de grote drukte en de gevolgen daarvan, zoals wildplassende klanten en auto's die de straten blokkeren.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Uit protest zetten boze buurtbewoners afgelopen zaterdagmiddag al een deel van het centrum af. Die actie lijkt nu dus zijn vruchten af te werpen.

Zo wil de gemeente dat er vanaf begin december extra parkeergelegenheid komt op privéterreinen. Ook komen er verkeersregelaars die auto's naar die plekken moeten leiden. In oktober werd al eenrichtingsverkeer ingevoerd en een verbod op parkeren en stilstaan. Maar dat bleek dus niet genoeg.

Verder plaatst de gemeente extra afvalbakken en een toiletwagen en belooft meer toezicht en handhaving in het centrum. Daarvoor worden extra boa's ingehuurd.

Meer controles
Zij zullen ook meer vuurwerkcontroles uit gaan voeren, om te voorkomen dat illegaal vuurwerk vanuit het Belgische Baarle-Hertog ons land binnenkomt. Afgelopen zaterdag werd bij een controle in en rondom Baarle-Nassau al 500 kilo vuurwerk in beslag genomen.

De gemeente hoopt met de aanvullende maatregelen een deel van het probleem weg te nemen, maar benadrukt dat we realistisch moeten zijn. "Helaas is 24/7 toezicht en handhaving niet mogelijk."

Structurele oplossing
Uiteindelijk moet er een structurele oplossing komen voor de overlast. Op termijn zullen de vuurwerkwinkels verplaatst naar een locatie buiten de dorpskern van Baarle-Hertog. Daarvoor ligt inmiddels een plan, maar het duurt naar verwachting nog zeker een paar jaar voor de rechter in België daar een besluit over neemt.

LEES OOK: Bom barst bij inwoners Baarle, weg geblokkeerd om overlast vuurwerkkopers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone