Zandzakken moeten de kade beschermen, maar bewoners zijn ze helemaal beu - Omroep Brabant

Zandzakken moeten de kade beschermen, maar bewoners zijn ze helemaal beu

30 november 2022 om 07:00 • Aangepast 7 december 2022 om 12:00
nl
Al ruim een jaar wordt het uitzicht van de bewoners van de Oude Binnenhaven in Bergen op Zoom gedomineerd door een rij witte zandzakken. “Het lijkt wel of we hier in een permanent rampgebied wonen met die zandzakken voor de deur, verschrikkelijk”, zegt een bewoonster. Zij en haar buren zijn er helemaal klaar mee.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

In oktober 2021 werden de kademuren aan de Noord- en Zuidzijde Haven versterkt met zandzakken. Dat was volgens de gemeente nodig om te voorkomen dat de boel zou instorten. De muren waren aangetast door oude boomwortels. Maar de bewoners wijten het verval vooral aan achterstallig onderhoud door de gemeente.

"We zitten nu al een jaar tegen deze ellende aan te koekeloeren."

“Ik ben blij dat het mistig is want dan zien we de zandzakken in ieder geval niet. Voor mij is de maat is vol”, zegt Ben de Groot, die ook aan de Oude Binnenhaven woont. Zijn overbuurman Coen Jansen is het met hem eens. “Als ik ’s morgens de gordijnen opendoe, heb ik het gevoel dat het gesneeuwd heeft. We zitten nu al een jaar tegen deze ellende aan te koekeloeren.”

Flip Aertssen van de Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom had vorige week voor het laatst contact over de kwestie met twee betrokken wethouders. “Het college heeft wel wat onderzoek gedaan maar dat is heel summier uitgevoerd. Concreet is er nog geen enkele toezegging gedaan.”

Woordvoerder Erwin Stander van de gemeente Bergen op Zoom bevestigt dat er nog geen duidelijkheid is over hoe en wanneer de kademuren worden aangepakt. Omdat er voorlopig geen geld is, staan de werkzaamheden ook komend jaar vooralsnog niet op de agenda. De bewoners worden er zo langzamerhand moedeloos van.

"Het is het aanzien niet waard."

“Het maakt mij boos want ik voel mij niet gehoord. De gemeente heeft er een potje van gemaakt door in het verleden geen onderhoud te plegen. Er begint nu ook onkruid tussen de zakken door te groeien en er zijn zakken die open gescheurd zijn. Het is het aanzien niet waard”, zegt Coen Jansen.

“Bergen op Zoom wil zich profileren als historische stad met een mooie haven", gaat hij verder. "Bezoekers komen hier vol verwachting kijken en dan worden ze geconfronteerd worden met deze aanblik. Dat is natuurlijk vreselijk. Dit moet op heel korte termijn met behulp van subsidies worden aangepakt. Want nu slaat de stad de plank helemaal mis.”

Flip Aertssen van de Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom (foto: Erik Peeters)
Flip Aertssen van de Vereniging Binnenstad Bergen op Zoom (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone