Opnieuw een alpaca overleden nadat bezoekers dieren zelf voederen

30 november 2022 om 16:05 • Aangepast 7 december 2022 om 14:07
nl
In Dierenpark de Rippert in Helmond is een jonge alpaca overleden. Dit is het zoveelste sterfgeval in het park in twee jaar, door overmatig voeren door bezoekers. "Voer de dieren niet zelf. We willen niet nog meer dieren moeten missen", laat het park weten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De alpaca was iets meer dan een jaar oud. "Dan zijn ze nog extra gevoelig", weet Maarten Koolen, voorzitter van Stichting Dierenparken Helmond. De stichting gaat over het beheer van het park in Helmond.

Verzorgers geven de dieren dagelijks genoeg te eten. Maar sommige bezoekers nemen het heft in eigen handen, door ze te voeren. "We hebben geregeld problemen dat er van alles in het park wordt gegooid wat niet goed is voor de dieren."

"In twee jaar tijd zijn twee lama's en twee alpaca's overleden."

Dieren kunnen ziek worden van het extra eten dat ze krijgen van bezoekers. Zo zorgt brood voor verstoppingen, waaraan dieren kunnen overlijden. Ook van klimop en andere planten kunnen de dieren doodgaan. Dit is dan ook al vaker gebeurd in het dierenpark. "In twee jaar tijd zijn twee lama's en twee alpaca's overleden door dit probleem", vertelt Koolen.

In het park lopen naast alpaca's ook herten, geiten, emoes en een wallaby. De verzorgers zijn bang dat het overmatige voeren leidt tot nog meer dode dieren. In het park geldt daarom vanaf nu een voederverbod. Rondom het park worden borden opgehangen. "We kunnen niet anders dan zorgen dat het overmatige voeren stopt."

LEES OOK: Alpaca's bijna dood door etensresten die over omheining worden gegooid

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!