Afperser Aydin C. uit Tilburg terug in Nederland om straf uit te zitten

30 november 2022 om 16:59 • Aangepast 7 december 2022 om 14:06
nl
De Tilburger Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar cel voor online afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is weer terug in Nederland om een eerder opgelegde straf uit te zitten. Of hij ook de Canadese straf in Nederland moet gaan uitzitten, moet de rechter nog bepalen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden.

De Tilburger, die overigens niet vervolgd werd voor haar dood, zegt onschuldig te zijn. In 2020 werd hij tijdelijk uitgeleverd aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte.

Momenteel zit Aydin C. in Nederland een andere celstraf uit. Hij kreeg in ons land in 2018 bijna elf jaar cel opgelegd voor soortgelijke misdrijven tegen 33 andere jonge slachtoffers. Hij haalde zijn slachtoffers, van jonge meisjes tot homoseksuele mannen, over om voor de webcam uit de kleren te gaan en gebruikte die beelden voor afpersing.

In de omzettingszitting bepaalt de rechter of de Canadese straf kan worden omgezet naar Nederlandse maatstaven, en of hij naast zijn Nederlandse straf dus ook de Canadese straf of een deel daarvan moet uitzitten. "Maar omdat het om soortgelijke strafzaken gaat en hij daar in Nederland al een maximale straf voor heeft gekregen, bestaat de kans dat er weinig ruimte overblijft om hem ook zijn Canadese straf op te leggen", zo legt een woordvoerder uit aan het ANP. "Maar dat is natuurlijk aan de rechter."

Van de zitting is nog geen datum bekend.

LEES OOK:

Zware straf voor webcamafperser uit Tilburg: hoe gaat het nu verder?

Aydin C. krijgt 13 jaar cel voor het online afpersen van Amanda Todd

Advocaat van Aydin C. vraagt Canadese rechter om celstraf van twee jaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!