Grove stroperij: man opgepakt, lange hond en lichtbakken in beslag genomen - Omroep Brabant

Grove stroperij: man opgepakt, lange hond en lichtbakken in beslag genomen

6 december 2022 om 09:46 • Aangepast 16 december 2022 om 14:31
nl
Natuurinspecteurs hebben dinsdag in de vroege ochtend een man opgepakt in zijn woning aan de Tuinbouwweg in Made. Hij wordt verdacht van stroperij. Bij de aanhouding zijn ook luchtdrukwapens, een zogeheten lange hond, lichtbakken en een voertuig in beslag genomen. Een tweede verdachte is gevraagd zich te melden op het bureau.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Het team van Samen Sterk in Brabant (SSIB) heeft de afgelopen maanden enkele meldingen van stroperij in West-Brabant ontvangen. De natuurinspecteurs stuitten tijdens hun onderzoek op een grove vorm van stroperij waar hazen, konijnen en reeën op brute wijze worden gevangen en gedood door zogenoemde lange honden.

Dat zijn honden die met hun hoge snelheid een haas, konijn of ree achtervolgen, inhalen en deze vangen of doden. Het inzetten van deze honden is bij de wet verboden. Deze vorm van stroperij heeft grote schadelijke gevolgen voor de natuur, omdat grote gebieden volledig leeg worden gestroopt. Waar jagers de populatie in stand houden, ontwrichten stropers de natuur volledig.

Luchtdrukwapen
Bij de doorzoeking is onder meer een zwaar PCP luchtdrukwapen in beslag genomen. Deze kunnen hetzelfde effect hebben als een vuurwapen. Met dit type wapens kan volgens de SSIB gemakkelijk een wild zwijn, ree of edelhert worden doodgeschoten.

Samen Sterk in Brabant noemt stroperij 'een ernstig milieudelict waarbij niet toegestane middelen worden gebruikt om dieren op een gruwelijke wijze te bemachtigen of te doden'. Op het stropen van wild met lange honden kan de minimale strafeis enkele jaren gevangenisstraf zijn.

De natuurinspecteurs van Samen Sterk in Brabant (SSIB) kregen bij de aanhouding ondersteuning van de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.