Na 7 maanden zoeken heeft Land van Cuijk eindelijk burgemeester gevonden

6 december 2022 om 23:02 • Aangepast 7 december 2022 om 19:38
nl
Het heeft even geduurd, maar de in oppervlakte grootste gemeente van Brabant heeft nu eindelijk haar burgemeester. Marieke Moorman (PvdA) is door de gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Land van Cuijk. In april begon de zoektocht naar de nieuwe burgemeester. Nu zeven maanden later is die dus gevonden.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De gemeente Land van Cuijk bestaat sinds 1 januari 2022. Toen fuseerden de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave tot één gemeente. Marieke Moorman (52) is sinds 2013 burgemeester van Bernheze. Dat is ook een fusiegemeente, ontstaan in 1994 na samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Eerder was ze wethouder in Tilburg.

Op de vacature voor burgemeester van Land van Cuijk kwamen zes sollicitatiebrieven. Dat is opmerkelijk weinig. Land van Cuijk is niet alleen qua oppervlakte, maar ook met 90.000 inwoners van behoorlijke omvang.

"We zijn onderop de stapel terechtgekomen."

Het invullen van de vacature duurde dus lang. Ter vergelijking: de nieuwe gemeente Maashorst vond binnen vier maanden een nieuwe burgemeester.

Dat het lang duurde, had vooral te maken met vertraging bij de provincie en de landelijke overheid. "Op de een of andere manier zijn we onderop stapel terechtgekomen", zegt Mike van Diemen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Er waren veel nieuwe burgemeesters te behandelen. Plus de zomervakantie zat ertussen."

Wim Hillenaar is momenteel waarnemend burgemeester van Land van Cuijk. Hij was burgemeester van de zelfstandige gemeente Cuijk en werd eind vorig jaar geïnstalleerd als tijdelijk bestuurder. Veel mensen hadden verwacht dat hij verder zou gaan als burgemeester. "Ik was inderdaad zelf graag burgmeester van Land van Cuijk geworden", laat Hillenaar in een reactie weten. Hij feliciteert Marieke Moorman met haar voordracht.,

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!