Burgemeester meldt zich ziek om zich te laten behandelen tegen kanker - Omroep Brabant

Burgemeester meldt zich ziek om zich te laten behandelen tegen kanker

6 december 2022 om 17:49 • Aangepast 15 december 2022 om 16:27
nl
Burgemeester Paul Rüpp (64) van de gemeente Maashorst heeft zich ziek gemeld. Bij hem werd een tijd terug blaaskanker ontdekt met lichte uitzaaiingen. Nu gaat hij daarvoor in behandeling. “Ik neem deze beslissing met een bijzonder zwaar gemoed”, laat Rüpp weten. In de gemeente Maashorst liggen onder meer Uden, Schaijk en Zeeland.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De kanker werd een begin september ontdekt tijdens een kleine medische ingreep. “Toen is er onderzoek gedaan en bleek het om een ongeneeslijke vorm te gaan”, vertelt de burgemeester.

Inmiddels zijn de behandelingen begonnen. “Daar voel ik me goed bij, maar de ziekenhuisafspraken voor die behandeling zijn steeds lastiger te combineren met mijn agenda. Bovendien hebben de behandelende artsen mij duidelijk gemaakt dat ik spaarzaam met mijn energie moet omgaan, omdat de verwerking van de chemo ook veel energie kost. En dat voel ik ook”, zegt Rüpp.

"Ik merk dat ik sneller moe ben."

"Het is dubbel besluit", vertelt de burgemeester. "Ik voel me verder goed. Ik heb geen pijn. Ik ben niet misselijk. Laatst ben ik vanuit het ziekenhuis met twee zakken chemo rechtstreeks naar een vergadering gegaan."

"Maar dit gaat niet langer zo. Ik merk dat ik sneller moe ben", gaat Rüpp verder. "Het is nu belangrijker om de aandacht te hebben bij mijn behandelingen en alle tijd die ik nog heb samen met mijn vrouw en kinderen door te brengen. Daarnaast ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week, burgemeester. En dat gaat nu niet."

Of Rüpp kan terugkeren als burgemeester is afhankelijk hoe de behandelingen aanslaan. "Herstel is er niet", zegt hij. "Het gaat er om of we de tumoren onder controle krijgen." Of dat gaat lukken weet de burgemeester eind deze maand.

"Ik ga er het beste van maken."

Het is nog afwachten hoe de toekomst er uit ziet. "Ik word 65. Ga je dan nog drie of vier jaar door?", vraagt Rüpp zich af. "En komt de kanker onder controle? Ik ga er het beste er van maken."

Paul Rüpp heeft zich voor onbepaalde tijd ziek gemeld. De burgemeester heeft de commissaris van de Koning op de hoogte gesteld. Die gaat nu op zoek naar een waarnemend burgemeester voor Maashorst. In de tussentijd nemen wethouder en locoburgemeester Gijs van Heeswijk en de andere wethouders zijn taken over.

Rüpp werd eind vorig jaar benoemd tot waarnemend burgemeester van Maashorst. Deze gemeente ging op 1 januari van start door de fusie van Uden en Landerd. Eind juni droeg de gemeenteraad hem voor als nieuwe burgemeester.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone