Leiding van frituurvet, hout en riet levert straks kraanwater aan huis - Omroep Brabant

Leiding van frituurvet, hout en riet levert straks kraanwater aan huis

7 december 2022 om 14:33 • Aangepast 15 december 2022 om 16:58
nl
Voor het eerst gaat in Nederland een waterleiding de grond in die is gemaakt van biologische grondstoffen. Oirschot heeft de primeur. De waterleiding werkt precies hetzelfde als een van pvc, maar hij is gemaakt van een combinatie van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten. "En nee, het water smaakt straks niet naar frituur", zegt Brabant Water erbij.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het waterbedrijf legt de 'biobased' waterleiding aan voor een nieuwbouwwijk in Oirschot. Chemisch gezien komt de waterleiding van biologische oorsprong exact overeen met een standaardleiding van pvc.

Volgens Brabant Water is de nieuwe leiding veel duurzamer: het scheelt tot wel 90 procent CO2-uitstoot ten opzichte van de kunststof die nu nog overal wordt gebruikt.

Vergroening
Brabant Water wil naar eigen zeggen 'de weg vrijmaken voor de vergroening van het drinkwaterleidingnet'. De leiding voldoet aan strenge eisen. Hij geeft geen stoffen af aan het water dat erdoorheen stroomt en neemt ook geen stoffen op uit de grond eromheen.

Het enige nadeel is dat deze 'groene' waterleiding nog niet op grote schaal verkrijgbaar is en daardoor duurder is. Leverancier Pipelife verwacht dat de prijzen omlaaggaan als de vraag toeneemt. Dan kan de markt voor dit soort materialen zich volgens het bedrijf snel ontwikkelen.

Foto: Brabant Water
Foto: Brabant Water

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone