Bibberen geblazen op de markt: 'Al vriest het 15 graden, wij zijn er'

14 december 2022 om 11:51 • Aangepast 21 december 2022 om 16:50
nl
Extra zeilen, kacheltjes en vooral héél véél kleren. Op de markt op het Besterdplein in Tilburg is het woensdagochtend blauwbekken van de kou, maar de kooplieden en klanten slaan zich er dapper doorheen. "Wij laten ons niet verslaan door het weer."
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Wie denkt dat Tilburg massaal binnen is gebleven, heeft het goed mis. Sterker nog: bij de kraam van De Kousenspecialist loopt het storm. Logisch, denkt eigenaar Jan van Rooij. "Iedereen wil lekkere dikke thermosokken met veel wol erin. Die gaan zo hard, dat veel dingen zelfs niet meer leverbaar zijn."

Zelf kan hij trouwens wel genieten van de vrieskou. "Dit is gezond weer, zeker als het zonnetje doorkomt. Beter dan al die regen. Gewoon dik aankleden."

Dat laatste heeft ook Jos Dielissen gedaan. "Dubbele broek, dubbele trui, dubbele sokken..." Al heeft hij nog wat extra voorzorgsmaatregelen getroffen in zijn groente- en fruitkraam. "Een lekker kacheltje. Onze handel moet boven de 0 graden blijven, anders gaat het allemaal kapot. En ik moet zeggen dat het voor ons stiekem ook wel lekker is."

"Ik voel het door mijn handschoenen heen."

En dan is het al met al best vol te houden. "Wij zijn vanochtend gewoon met goede moed hierheen gekomen, hoor. Het is een roeping: je bent marktkoopman of niet. Al vriest het 10 of 15 graden, wij zijn er altijd. We laten ons door het weer niet verslaan."

Gelukkig de klanten dus ook niet. Een van hen is Wilma Kuijpers. "Het is wel écht koud. Ik voel het door mijn handschoenen heen." Maar ze laat zich niet kennen. "Ik heb vanmorgen eerst goed fanatiek gesport thuis, daarna lekker gedoucht en ben toen op de fiets gesprongen. Krijg je een goede weerstand van. En zo thuis lekker een warme kop koffie."

Even verderop staan ook Marloes en Marcel uit Goirle te bibberen, samen met hun 3-jarige kleindochter Jacey. "Barkoud. Ik zag net in de auto dat het -3,5 was, maar de gevoelstemperatuur is nog wat lager. De kleine meid heeft er koude voetjes van gekregen, zei ze net."

Toch zijn er ook voordelen. "Het lijkt erop dat we dit weekend kunnen schaatsen." En voor wie het ijs niet op gaat, heeft Marloes nog wel een tip. "Elkaar een beetje warm houden."

De 3-jarige Jacey trotseerde de kou met opa en oma.
De 3-jarige Jacey trotseerde de kou met opa en oma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!