Met flexibele zonnecellen op dakpan gaat Brabant de energiestrijd aan

14 december 2022 om 21:00 • Aangepast 15 december 2022 om 12:35
nl
Gaat Brabant de strijd aan met China bij de ontwikkeling en mogelijke productie van zonnepanelen? Het zou zomaar kunnen, al is het nog toekomstmuziek. Feit is dat niet de minste partijen deze woensdag in Eindhoven de handen ineen hebben geslagen om een nieuwe techniek van zonne-energie te onderzoeken.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het gaat om de provincie, het nationaal onderzoeksinstituut TNO en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Zij gaan mensen, tijd en geld investeren bij het uitdenken én het massaal op maat maken van zogeheten flexibele zonne-energie laminaten.

Perovskieten ei van Columbus?
Verder komt er ook een studie naar de fabricage van perovskieten, een dun filmmateriaal voor toepassingen van zonneceltechnologie. Deze flexibele zonnecellen zouden moeten worden toegepast in dakpannen, gevels, ramen of motorkappen.

Perovskiet is een relatief nieuw materiaal voor gebruik in zonnecellen en biedt meer voordelen dan het gebruikelijke silicium. Zo zijn er voldoende grondstoffen, zijn materiaal- en productiekosten lager en is het rendement mogelijk hoger. Verder kan perovskiet gecombineerd worden met silicium waardoor een zonnecel met een zeer hoog rendement ontstaat. De drie partijen hopen dat hierdoor zonne-energie goedkoper, beter, efficiënter én vooral in Europa toegepast kan worden.

Concurrentie met China
Wat misschien nog belangrijker is: ze willen dat producenten en klanten niet langer afhankelijk zijn van China, waar zonnepanelen al jaren veel goedkoper worden gemaakt. Ook is de afgelopen jaren gebleken dat de afstand een probleem kan zijn. Door corona duurde het extra lang voordat producten uit Azië naar Europa konden worden uitgevoerd, wat de energietransmissie natuurlijk ook niet ten goede kwam.

Of de fabricage van de zeer geavanceerde vindingen op zonne-energiegebied op termijn in Brabant zal plaatsvinden, durft een woordvoerder van de provincie niet hardop te zeggen. “Ik sluit dat niet uit, maar ik kan dat ook niet beloven. We werken echter niet voor niets samen met de BOM. Het doel is om de productie van deze technologieën weer in Europa te laten plaatsvinden”, zo voegt hij eraan toe.

TNO doet al ervaring op
De innovatiecoalitie werd deze woensdag in gang gezet. Dat gebeurde door provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen en leidinggevenden van TNO (Harm Jeeninga) en de BOM (Brigit van Dijk). De officiële start was op de Brainport Industry Campus in Eindhoven.

De innovatiecoalitie, v.l.n.r. vertegenwoordigd door Martijn van Gruijthuijsen, Birgit van Dijk en Harm Jeeninga (foto: Eddie Mol).
De innovatiecoalitie, v.l.n.r. vertegenwoordigd door Martijn van Gruijthuijsen, Birgit van Dijk en Harm Jeeninga (foto: Eddie Mol).

TNO werkt op de campus al aan een nieuwe onderzoekslijn om vernieuwende producten voor zonne-energie te ontwikkelen. Hierbij heeft ook perovskiet een belangrijke rol. De activiteiten zijn onder meer mogelijk door subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Energietransitie
De provincie steekt op haar beurt ruim 4 miljoen euro in het nieuwste samenwerkingsverband. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “In Brabant werken we aan de oplossingen voor de maatschappelijke opgaven van vandaag en morgen.” Brigit van Dijk, algemeen directeur van de BOM: "Innovatie is onmisbaar voor het realiseren van de energietransitie. Als BOM zetten we dan ook vol in op innovatieve bedrijven die solar-energy naar een next level brengen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.