Huurhuizen moeten wijken voor nieuw Design Museum Den Bosch

15 december 2022 om 17:39 • Aangepast 23 december 2022 om 10:22
nl
Er moeten zeer waarschijnlijk sociale huurwoningen wijken voor het nieuwe Design Museum, dat aan de Citadellaan komt in Den Bosch. Dat werd donderdag bekend tijdens de presentatie van de nieuwbouwplannen. Het museum wordt voor ruim 43 miljoen euro opnieuw gebouwd net buiten de binnenstad, in de nieuwe Bossche Stadsdelta. Het moet in 2030 klaar zijn.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het is nog onzeker hoeveel huurhuizen voor het nieuwe museum moeten wijken. De nieuwbouw komt op het terrein waar nu nog 18 sociale huurwoningen staan, in de buurt van het clubgebouw van de Bossche Roeivereniging. De SP en Leefbaar 's hertogenbosch hebben al raadsvragen gesteld over de plannen. De bewoners van het Citadelhofje zijn al ingelicht door de gemeente.

Het nieuwe Designmuseum komt straks in het gebied rondom de Tramkade in Den Bosch waar ook de Verkadefabriek zit. Vlak bij de Citadel en naast de Bossche Roeiclub aan de Citadellaan is nog genoeg ruimte voor het gebouw dat 5000 vierkante meter museumruimte moet krijgen, 1000 vierkante meter meer dan het oude gebouw aan de Mortel in Den Bosch.

De binnenstad vergroten
Het Designmuseum komt in de nieuwe Stadsdelta Den Bosch. Dat is het gebied waar de Binnendieze, de Zuid-Willemsvaart, De Dommel en de Aa bijelkaar komen. Daaromheen komen drieduizend woningen, cultuurorganisaties en commerciële en non-proforganisaties en dus ook het nieuwe museum.

Wethouder Mike van der Geld wil de binnenstad vergroten door over de Dieze te gaan bouwen. De Diezeburg zal verlaagd worden om de gang naar het nieuw ontwikkelde gebied gemakkelijker te maken. Er is ook het plan om bij het nieuwe museum meteen een parkeergarage te bouwen die in plaats moet komen van de Tolbruggarage, maar die plannen zijn nog erg pril.

Het huidige gebouw van Het Design Museum in Den Bosch (Archieffoto)
Het huidige gebouw van Het Design Museum in Den Bosch (Archieffoto)

Eeuwig jonge vibe
Van der Geld vindt dat het gebied een ‘Voor eeuwig jong vibe’ heeft vanwege de vele culturele en innovatieve bedrijfjes die er zitten en ook nog komen. De directeur van het Designmuseum, Timo de Rijk kan zich daarin vinden. “Wij voelen ons senang in die omgeving. De plek spreekt ons ontzettend aan. Er is daar een jong publiek.” Hij verwacht zijn bezoekersaantallen van gemiddeld 80.000 mensen met minstens 20.000 te verhogen na 2030. "We leunde nogal op het Noordbrabants Museum, maar we kunnen het ons nu veroorloven om zelfsturend te worden", aldus De Rijk.

De wethouder heeft er vertrouwen in dat de 43 miljoen euro voor de nieuwbouw door de raad beschikbaar gesteld kan worden. 14 miljoen euro is er al, omdat het oude gebouw verkocht gaat worden aan de provincie Noord-Brabant voor de uitbreiding van Het Noordbrabants Museum.

Bijzondere kunstcollectie
Het Noordbrabants Museum heeft het gebouw aan De Mortel nodig omdat ze ruimte tekortkomt voor de collectie van de JK Art Foundation die ze in bruikleen krijgt. Dat is een bijzondere kunstcollectie met schilderijen van Rubens, Piet Mondriaan en Dali. Het museum krijgt de collectie 25 jaar te leen en kan daarmee één van de belangrijke musea in Nederland worden. Maar dat hoopt het Design Museum ook te worden. Zeker als het nieuwe gebouw jaarlijks 100.000 bezoekers trekt, zal het in Nederland echt meetellen.

LEES OOK:

Noordbrabants museum krijgt enorme collectie meesterwerken

Nazikunst' blijkt enorme trekker, Design Museum Den Bosch gaat extra dag open

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!