Video

Noordbrabants museum krijgt enorme collectie meesterwerken

15 november 2021 om 15:41 • Aangepast 22 november 2021 om 16:19
nl
Het Noordbrabants museum in Den Bosch krijgt een enorme collectie meesterwerken van onder anderen Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Dali en Magritte. De schilderijen zijn tientallen miljoenen euro's waard. Het Bossche museum krijgt de werken officieel in 'doorlopend bruikleen', maar mag ze voor altijd blijven gebruiken.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De verzameling van JK Art Foundations is een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland, bijeengebracht door een anonieme Brabantse verzamelaar. Het gaat om 550 schilderijen, daterend van 1500 tot nu.

De JK Art Foundation zou, volgens NRC Handelsblad, in 2019 in Den Bosch opgericht zijn door de nu 75-jarige Jos Koster. Een ondernemer uit de Quote 500, die volgens het zakenblad zijn vermogen verdiende met de verkoop van koffiebranderij De Drie Mollen in Den Bosch.

"De stukken zijn zo bijzonder dat ze net zo goed in New York of Parijs terecht hadden kunnen komen."

Stukken uit de collectie worden vaak uitgeleend aan vooraanstaande musea, zoals recent aan het MoMA in New York, de National Gallery of Art in Washington en The National Art Center in Tokyo. Ze zijn al vaker te zien geweest in het Noordbrabants Museum ook met regelmaat werken uit deze particuliere collectie.

Wanneer het museum alle werken krijgt, is niet bekend. Maar museumdirecteur Charles de Mooij is hoe dan ook verheugd: "Het is als een droom die uitkomt. De stukken zijn zo bijzonder dat ze in net zo goed in New York of Parijs terecht hadden kunnen komen, maar ze blijven dus in Brabant."

Wie de verzamelaar is en wat de exacte waarde van de kunstwerken is, wil De Mooij niet zeggen. Gezien het aantal objecten en de kwaliteit van de kunstenaars moet het in de tientallen miljoenen euro's lopen. "Het zijn allemaal werken van de A-categorie", aldus De Mooij.

"Ik denk dat er wel twintig procent meer bezoekers op deze top collectie afkomen."

Om de kunstcollectie goed te kunnen presenteren heeft het Noordbrabants Museum extra ruimte nodig. Het museum hoopt dat daarvoor de ruimte van het naastgelegen Design Museum Den Bosch kan worden gebruikt. Dat museum wil graag groeien en beslist over een aantal jaar over een eventuele verhuizing.

Provinciebestuurder Stijn Smeulders zei dat de provincie de eventuele kosten van het aanpassen van de ruimte van het Design Museum voor haar rekening neemt. Het gebouw van het Design Museum is eigendom van de gemeente Den Bosch.

Het Noordbrabants Museum zou voor het gebruik van die ruimte huur moeten gaan betalen aan de gemeente. Ook zou er extra personeel nodig zijn. In totaal zorgt het exposeren van de meesterwerken voor een extra kostenplaatje van zeven ton per jaar. Een deel daarvan kan volgens Smeulders uit de opbrengst van de extra bezoekers betaald worden, die ongetwijfeld afkomen op de meesterwerken. "Ik denk dat er wel twintig procent meer bezoekers gaan komen", aldus Charles de Mooij.

De eerste liefhebbers kunnen binnenkort al gaan kijken. Een selectie van 100 topwerken uit de verzameling is van 18 december tot en met 26 februari 2022 te zien in Het Noordbrabants Museum. In de tentoonstelling 'De ontdekking van het heden'. In deze expositie - een samenwerking met het Singer Museum in Laren - zijn vrijwel alle grote Europese kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw vertegenwoordigd.

Jan Brueghel II, Allegorie op de schilderkunst (beeld: NoordBrabants museum).
Jan Brueghel II, Allegorie op de schilderkunst (beeld: NoordBrabants museum).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.