Video

Hele wijk gedwongen thuis door asbest: 'Niemand weet voor hoelang'

16 december 2022 om 10:59 • Aangepast 23 december 2022 om 10:17
nl
Kleis Willemstein uit Zevenbergen zit net als alle mensen uit zijn wijk noodgedwongen binnen. Vanwege asbest, die mogelijk is vrijgekomen bij een grote brand donderdagavond mag niemand meer de wijk in of uit. “Het is stil op straat”, vertelt Willemstein.
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

“Vanmorgen had ik een afspraak in het ziekenhuis. Maar toen ik de wijk uit wilde rijden, mocht ik niet verder. Ik moest weer naar huis. Je mocht ook niet met de fiets of zo. Ze willen niet dat asbestdeeltjes worden verspreid.”

Toen Willemstein weer thuiskwam, lag er een brief van de gemeente in de bus. “Die hebben ze snel huis aan huis bezorgd.” In de brief konden de bewoners lezen welke maatregelen er gelden.

“Het is wel vervelend, maar ik heb er wel begrip voor. Je kunt hier geen risico mee nemen”, vindt Willemstein. “Er is niemand op straat, want je mag niks. Er is hier een school met opvanglocatie. Die is nu de hele dag gesloten. Mensen lopen hier wel wat te mopperen, maar misschien valt het mee.”

Verpleegkundige
Verderop in de wijk was er vrijdagmorgen even paniek. Een 79-jarige bewoner van de Koraal heeft verpleging nodig en de verpleegkundige stond ook voor de afzetting. “Ik heb een open wond en die moet iedere dag verzorgd worden, dat kan ik niet zelf. Dus het was wel heel belangrijk dat ze bij me kon komen”, vertelt de oude wijkbewoner. “Ze mocht er alleen door als ze een mondkapje en plastic schoenen aandeed. Maar ze moest wel zo snel mogelijk terugkomen.”

Ook Maartje Kersbergen zit vrijdag met haar gezin op de bank. Ze is juf in Klundert en kon ’s ochtends plotseling niet naar haar werk. “Mijn klas staat nu leeg. Ik heb de kinderen hun Chromebooks laten ophalen, daarop kunnen ze filmpjes met uitleg van mij thuis bekijken.”

Veel last zegt ze verder niet te hebben van dat ze thuis moet blijven. “Het is even schakelen, maar ik zit nu met mijn gezin gezellig thuis. Misschien gaan we zo nog een spelletje spelen. We maken er maar het beste van.”

School dicht
De basisschool in de wijk is de hele dag dicht. Barbara Dudok is een van de ouders die nu thuis zit met haar kinderen. “De school heeft vanochtend een bericht naar iedereen gestuurd. We zitten nu met z’n allen binnen.”

Hoewel de kinderen genieten van hun dagje vrij, vraagt Barbara zich af hoe lang ze binnen moeten blijven. “Voor even is het oké, maar we weten verder niets. Ik ben wel benieuwd hoe lang dit gaat duren.”

Geen muziekles
Djuri den Tuinder woont aan de Aquamarijn en geeft muziekles in zijn studio aan huis. "Maar vandaag dus niet", vertelt hij. "Ik had vanmorgen drie en vanmiddag zeven leerlingen. Maar die lessen gaat dus niet door. Ik heb ze allemaal moeten afzeggen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!