Video

Boeren krijgen meer tijd voor stalaanpassingen maar vinden dat niet genoeg

16 december 2022 om 20:31 • Aangepast 19 december 2022 om 10:35
nl
Boerenorganisatie ZLTO zet grote vraagtekens bij het extra half jaar dat boeren krijgen om hun verouderde stallen aan te passen. Provinciale Staten besloten vrijdag om de deadline van 1 januari naar 1 juli 2024 op te schuiven. “Het lijkt mooi, maar eigenlijk hebben we hier niets aan”, stelt ZLTO-voorman Wim Bens.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Volgens Bens is het onmogelijk om binnen zo’n korte tijd een vergunning aan te vragen en de veranderingen te betalen. “Ik vrees dat we hier over een half jaar weer zitten.”

In het provinciehuis werd vrijdag volop gedebatteerd over de stalsystemen. Er waren ruim 150 boeren in de zaal. Zij vinden 2024 onhaalbaar en willen dat de deadline voor het vernieuwen van de stallen verschoven wordt naar 2028. Dat is ook wat het CDA wilde, maar de andere coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en PvdA dachten daar anders over.

CDA-gedeputeerde Elies Lemkes vindt een half jaar extra ook genoeg. "Boeren mogen de stikstofuitstoot ook op andere manieren verminderen. Bijvoorbeeld door voer managementmaatregelen en door koeien meer de wei in te sturen. Maar stalsystemen leveren eigenlijk de meeste reductie op."

"Er komt reuring dat is zeker."

Toch is nog onduidelijk hoeveel die nieuwe stalsystemen precies opleveren. De boeren willen juist daarom veel extra tijd omdat het ministerie op zijn vroegst halverwege volgend jaar een beslissing gaat nemen over die stalsystemen. Het is namelijk nog onduidelijk of die vernieuwde stallen wel minder stikstof uitstoten.

In de aanloop naar de verkiezing van provinciale staten op 15 maart volgend jaar komt Farmers Defence Force met een campagne van twee weken. Deze belofte deed voorman Mark van den Oever zonder in te gaan op wat er gaat gebeuren. "Wij gaan het niet accepteren en willen maximale impact hebben op de verkiezingen. Er komt reuring dat is zeker."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.