Popkoor bestolen van alle geluidsspullen en dat net in drukke kersttijd

17 december 2022 om 12:16 • Aangepast 19 december 2022 om 08:41
nl
Geschokt zijn ze, de leden van popkoor Zip in Landhorst. Bij een inbraak in dorpshuis De Stek is alle apparatuur van het koor gestolen. Net nu het koor diverse kerstoptredens gepland heeft staan.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Deze week kreeg ik een bericht van de beheerder van het dorpshuis", vertelt voorzitter Helmie van Creij van popkoor Zip zaterdagochtend. "Zij vertelde dat er was ingebroken. Vervolgens vroeg ze wat wij in de zwarte kast in het dorpshuis hadden staan. Nou, daar stonden dus onze luidsprekers in, alle kabels en ons mengpaneel. Toen stuurde ze een foto van de kast. Er lag he-le-maal niks meer in."

"De dieven krijgen er waarschijnlijk een paar tientjes voor."

Ook het karretje waarop alle monitors stonden, is weg. "We hadden dit jaar juist twee heel goede boxen aangeschaft met nieuwe standaarden. Met goede hoezen eromheen, zodat we ze goed konden vervoeren. We treden namelijk nogal eens op. In een keer is alles verdwenen. De dieven krijgen er waarschijnlijk een paar tientjes voor, terwijl wij nu alles opnieuw moeten aanschaffen. Het is echt verschrikkelijk."

En dat uitgerekend in de aanloop naar Kerstmis, een periode waarin diverse optredens gepland staan. Maar het optreden dat deze zaterdagmiddag zou plaatsvinden in Katwijk bij Cuijk gaat ondanks alle onheil gewoon door. Het koor kan gebruik maken van de apparatuur die de vriend van Helmie heeft.

"Weekendje België hebben we nu maar afgezegd."

"Bij ons eigen mengpaneel weten we precies welke stekker waarin moet. Die hebben we kleurtjes gegeven, want wij zijn allemaal niet zo technisch. Maar bij het mengpaneel van mijn vriend is het zwart op zwart, dan gaat het fout bij ons. Dus nu hebben mijn vriend en ik ons weekendje weg naar België afgezegd, zodat we de apparatuur van mijn vriend naar de locaties te kunnen brengen waar ons koor dit weekend gaat optreden."

Dat is balen, knikt Helmie. "Maar ik vind niet dat je al die honderden mensen kunt teleurstellen omdat je zelf een weekendje weg wil. Dit is gewoon nood breekt wet, hè."

"Zelfs de vaatwastabletten hebben ze gestolen."

De voorzitter vermoedt dat er sprake was van gelegenheidsdieven in Landhorst. "Want ze hebben uit de koelkast ook alle blikjes drinken meegenomen en zelfs vaatwastabletten hebben ze gestolen. Ze keken gewoon of er iets te halen viel. Alles in het dorpshuis was opengebroken.

Ook de kast van de jeugdvereniging, die lijm achter gesloten deuren had staan zodat kleine kinderen er niet aan konden komen. Maar goed, we houden de moed erin. We zijn een inzamelingsactie gestart en ik zag deze ochtend al dat er 1600 euro is binnengekomen van de vijfduizend waarop we hopen. Allemaal van mensen die ons een warm hart toedragen. Daar krijg je weer moed van. Het hele gebeuren bevordert ook wel de saamhorigheid tussen alle koorleden."

"We laten de moed niet zakken."

Zip ziet het vanwege het succes van de inzamelingsactie nu weer een beetje positief in. "Het goede zit nog in de mens", constateert Helmie. "Sommige mensen hebben zomaar vijftig euro overgemaakt, dat vind ik zo lief! Daar krijg je het warm van."

Optredens cancellen was sowieso geen optie voor het koor. "Nee, dat kunnen we de mensen die ons vroegen op te treden niet aandoen", legt de voorzitter uit. "Dan maar wat meer opbouwen voor onze optredens. De mensen rekenen op ons. We laten de moed niet zakken, het komt goed. Alleen is het nu even een enorme strop voor ons."

Popkoor Zip in betere tijden (foto: Helmie van Creij).
Popkoor Zip in betere tijden (foto: Helmie van Creij).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!