Gemengde reacties op geschrapt bouwplan N65: 'Toekomst nog steeds onzeker'

21 december 2022 om 15:12 • Aangepast 28 december 2022 om 16:41
nl
De vernietigende uitspraak van de Raad van State over de aanpassing van de N65 tussen Tilburg en Den Bosch levert gemengde reacties op. De verbouwplannen zijn woensdag volledig van tafel geveegd omdat de gemeente Vught onvoldoende onderzoek heeft gedaan. De gemeente moet nu een nieuw bestemmingsplan leveren. Daarin moeten de gevolgen voor natuurgebieden én ondernemers langs de weg worden meegenomen. De bezwaarhebbers reageren opgelucht, maar er zijn ook twijfels.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Pomphouder Clemens van Hulten heeft er slecht van geslapen afgelopen nacht, maar voorlopig houdt hij zijn plekje langs de N65. In de afgeschoten plannen voor de N65 zou zijn tankstation verder van de weg komen te zitten, verborgen achter een muur.

Dat zou voor 40 tot 60 procent omzetverlies kunnen zorgen, blijkt uit een onderzoek dat hij zelf liet uitvoeren. "Het zou een faillissement kunnen betekenen”, zegt Clemens. Hij is blij dat de gemeente Vught wordt gedwongen om in de toekomst rekening te houden met de financiële gevolgen voor de ondernemers langs de weg.

“Dit gaat over de toekomst van het bedrijf en die is nog steeds onzeker.”

Ondanks de opluchting is het gevaar voor het tankstation nog niet geweken. “Er komen nu nieuwe onderzoeken en die geven mij geen garantie dat ik dan een zichtbare plek aan de weg heb”, zegt Clemens. De toekomst van het bedrijf is dus nog onzeker, maar aan tegenslagen is hij inmiddels wel gewend: “Dit traject duurt inmiddels zes jaar.”

Mocht de N65 toch worden opgeknapt, dan rekent hij op een betere samenwerking met de gemeente. “Hopelijk doen ze een acceptabel voorstel en willen ze meewerken aan een verplaatsing van het tankstation, zodat ik ergens anders aan de weg kan zitten en goed bereikbaar blijf voor automobilisten.”

"De Loonse- en Drunense Duinen zijn zwaar aangetast, daar mag geen stikstof bijkomen."

Het bezwaar dat Natuur- en Milieugroep Vught (NMV) had over de stikstofschade gaf uiteindelijk de doorslag voor de Raad van State. Sander Wieringa, de secretaris van NMV), heeft gemengde gevoelens over de uitspraak.

“Wij waren nooit tegen de reconstructie van deze weg", zegt hij gelaten. “We hebben bezwaar aangetekend omdat wij wilden dat de reconstructie minder schade zou opleveren voor de natuur, met name voor de bomen langs de weg en Nationaal Park Loonse- en Drunense Duinen. Dat natuurgebied is al zwaar aangetast en daar mag geen stikstof bijkomen.”

De Raad van State gaf de natuurgroep hierin gelijk. Uit het gedane onderzoek kan niet de conclusie worden getrokken dat de natuur geen schade oploopt, aldus de hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Nu de Raad van State de voorgestelde aanpassing van de N65 heeft vernietigd, moet de gemeente Vught met een heel nieuw bestemmingsplan op de proppen komen. De Vughtse wethouder Mark Du Maine (VVD) spreekt van een 'enorme tegenvaller'. "Alle inzet van de afgelopen jaren lijkt voor niets geweest. Het gevolg kan zijn dat er lange tijd niets zal veranderen aan de rijksweg en zijn omgeving. Sterker nog: de kans is groot dat de situatie verslechtert. De drukte en overlast zullen toenemen, de kruisingen bieden geen veiliger oversteek en verkeerslichten blijven voor opstoppingen zorgen."

Gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen deelt het gevoel van teleurstelling.

LEES OOK: Raad van State vernietigt plannen voor reconstructie N65

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!