Dit is de Brabander van het Jaar 2022: 'Wow, hier heb ik geen woorden voor'

25 december 2022 om 14:39 • Aangepast 27 december 2022 om 11:08
nl
De 9-jarige Sten Janssen uit Eindhoven is de Brabander van het Jaar 2022. Sten slijpt messen voor een goed doel, namelijk onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker. Zijn broer Wies is daaraan overleden. Sten heeft zo al 45.000 euro opgehaald.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Sten begon met het slijpen van messen nadat zijn broer Wies overleed. "Ik voelde me heel verdrietig en wilde iets doen. Met het slijpen van messen kan ik geld inzamelen om ervoor te zorgen dat kinderen niet meer ziek hoeven te zijn."

"Ik ga hiermee door tot alle kinderen beter zijn, ook al ben ik dan een opa."

Eerst wilde Sten wat anders kopen van het geld dat het slijpwerk opleverde. Lachend vertelt hij: "Ik wilde eigenlijk een Lego-set. Maar toen bedacht ik me. Het was het niet waard. Liever schenk ik het aan het goede doel. Hopelijk kunnen we daarmee zieke kinderen beter mee maken."

Het geld dat Sten met het slijpen verdient gaat naar de Wies Alliance. Daarin werken wetenschappers en artsen van het Prinses Máxima Centrum, de Technische Universiteit Eindhoven en het Radboudumc samen. In totaal heeft Sten al meer dan 45.000 euro opgehaald. "Ik hoop dat ze het goed besteden aan de zieke kindjes. En ik ga door tot alle kinderen beter zijn. Ook al ben ik tegen die tijd een opa, ik ga door."

"Deze prijs is niet alleen voor Sten, maar ook voor Wies.”

Als commissaris van de Koning Ina Adema in de Winter Efteling de gouden enveloppen openmaakt en onthult dat Sten gewonnen heeft, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. “Wow, ik heb hier geen woorden voor”, stamelde hij trots. Vader Paul slaat meteen een arm om zijn zoon heen. “Dit is fantastisch, heel bijzonder.” Moeder Simone vult aan: “Ik zie het als een prijs voor allebei de jongens. Niet alleen voor Sten, maar ook voor Wies.”

Als Sten van de schrik bekomen is, komen de woorden wel. "Ik vind het zo leuk dat ik gewonnen heb. Ik ben helemaal verbaasd. Van tevoren dacht ik dat ik wel een kans maakte. Maar toen ik de bijzondere verhalen van de andere genomineerden hoorde, wist ik het niet meer."

Sten ontving uit handen van de commissaris van de Koning een bronzen beeldje. Dat heeft inmiddels een bijzondere plek gekregen, naast de urn van Wies.

LEES OOK: Wie wordt de Brabander van het Jaar 2022? Dit zijn de genomineerden

Sten Janssen is de Brabander van het Jaar 2022 (foto: Nicole Melchers)
Sten Janssen is de Brabander van het Jaar 2022 (foto: Nicole Melchers)
Het moment van de bekenmaking (foto: Nicole Melchers)
Het moment van de bekenmaking (foto: Nicole Melchers)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.